AFERA U SRBIJI

Zasjedali 5 puta na dan i naplatili svaku sjednicu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.03.2009 16:36
  • Objavljeno 04.03.2009 u 16:21
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predsjednica srbijanskoga republičkog izbornog povjerenstva Sonja Brkić podnijela je Skupštini Srbije ostavku na tu dužnost, pošto je objavljeno da su članovi toga tijela dobili neuobičajeno visoke naknade za svoj rad u 2008. godini, prenijeli su u srijedu beogradski elektronički mediji

ZAGREB - Ostavku na članstvo u povjerenstvu prije je podnijela i srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović, koja je i jedina vratila novac što ga je dobila kao članica povjerenstva.

Ostavku je podnijela i zamjenica tajnika povjerenstva kao i još četiri člana i sedam zamjenika članova toga tijela.

Afera zbog naknada članovima izbornog povjerenstva izbila je u javnost početkom veljače ove godine, kada je objavljeno da su članovi povjerenstva zasjedali i po pet do šest puta na dan i za sve sjednice uzimali novac, te da je njih 36 iz svih parlamentarnih stranaka među sobom podijelilo gotovo 850 tisuća eura.

Odmah potom srbijanski Republički odbor za rješavanje o sukobu interesa odlučio je zatražiti informacije o tome na temelju čega su isplaćivane naknade za rad te tko su vanjski suradnici povjerenstva, zbog čega su angažirani i koliko su bili plaćeni.

Na aferu se osvrnula i predsjednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero, koja je izjavila da je dopisom upozorila parlament na sukob interesa u povjerenstvu, ali da nije dobila nikakav odgovor.

Dodala je i da je parlament upozoravala da po zakonu suci ne mogu istodobno obavljati dvije plaćene dužnosti te da predsjednica povjerenstva Sonja Brkić ne bi trebala biti na čelu tog tijela, jer je istodobno i sutkinja Vrhovnog suda.

Predsjednica Vrhovnog suda Srbije istaknula je da je parlament upozoravala i o ranijim nepravilnostima, ali da o tome nikad nije dobila nikakav odgovor niti obavijest.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi