NIŠTA OD IZMJENA?

Zasad bez konsenzusa oko ustavnih promjena

14.01.2014 u 11:18

Bionic
Reading

Kad je SDP prošlog ljeta pokrenuo postupak ustavnih promjena, i to isključivo da bi se ukinulo zastaru za ubojstva iz političkih pobuda, činilo se da će nemoguće biti okupiti potrebnu dvotrećinsku većinu. No s vremenom se prijedlog promjene Ustava mijenjao i dopunjavao i rasla je potpora u Saboru, tako da je u jednom trenutku izgledalo da su osigurani glasovi najmanje 101 zastupnika. Ali nekoliko dana prije glasovanja HDSSB je zatražio produljenje javne rasprave, piše Glas Slavonije

Od HDSSB-ovog zahtjeva za produljenjem rasprave do danas je prošlo skoro mjesec dana, a s početkom zasjedanja Sabora stranke bi trebale ponovno pokrenuti proceduru koja je dovedena gotovo do kraja. Za to su međutim slabe šanse i Ustav se prema svemu sudeći neće mijenjati, piše Glas Slavonije.

'Ako se nađe konsenzus za najvažnija pitanja, moguće je promijeniti Ustav. Ako konsenzusa nema, do toga neće doći. Mi nismo ti koji će kočiti demokraciju niti zaustavljati nešto što je dobro. Ovo sada ne valja, postoje pravne praznine i ovakav nacrt kakav je sada nećemo poduprijeti ako se ne razjasne nedoumice', ističe Josip Salapić, predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a.

Kazao je da će HDSSB uskoro, možda i ovaj tjedan, u Saboru organizirati okrugli stol i otvoriti sva pitanja koja su predmet konačnog teksta Nacrta ustavnih promjena.

'Zato i tražimo još jednu stručnu javnu raspravu u Saboru, da se sve pročešlja, pa i pitanje referenduma, da se amandmanima uredi ovaj tekst koji nije dobar, koji je neprovediv i nije u interesu građana RH te da usvojimo kvalitetno rješenje', rekao je Salapić, dodavši da želi da se u tu raspravu uključe ustavnopravni stručnjaci i sve stranke.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.