nove sankcije

Zarif: 'Žeđ za ratom' treba otići iz Bijele kuće zajedno s Boltonom

11.09.2019 u 13:17

Bionic
Reading

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif kritizirao je u srijedu SAD jer je naredio nove sankcije nad Iranom usprkos odlasku "ratnog huškača" Johna Boltona iz Bijele kuće

"Dok je svijet odahnuo zbog odlaska sljedbenika #B_Teama iz Bijele kuće, Washington je objavio daljnju eskalaciju #gospodarskogterorizma (sankcija) protiv Irana", napisao je iranski ministar na svom Twitter profilu.

Zarifov naziv "B-tim" odnosi se na Boltona, bivšeg Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Zarif često tvrdi da ta skupina tjera američkog predsjednika na sukob s Teheranom.

"Žeđ za ratom i maksimalni pritisak trebaju otići s tim ratnim huškačem", istaknuo je iranski ministar koji je i sam pod američkim sankcijama.

Trump je iznenada u utorak otpustio Boltona zbog neslaganja u odnosu prema Sjevernoj Koreji, Iranu, Afganistanu i Rusiji, u čemu je taj "jastreb" imao puno oštriji stav od američkog predsjednika.

Moskva je u srijedu objavila da "nema očekivanja" od te ostavke.

"Ne smatramo da prisutnost ili odlazak nekog dužnosnika, čak i ako je visoko pozicioniran, može imati ozbiljan utjecaj na američku vanjsku politiku", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.