uspješan izlazak

Bolton: SAD će Britaniju nakon Brexita podržati trgovinskim sporazumom

12.08.2019 u 13:17

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Tump želi uspješan izlazak Velike Britanije iz Europske unije koji će Washington podržati američko-britanskim sporazumom o slobodnoj trgovini, istaknuo je u susretu s britanskim dužnosnicima u ponedjeljak u Londonu američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton

Dok se Velika Britanija priprema napustiti Europsku uniju 31. listopada, što je najveći geopolitički zaokret od II. svjetskog rata, mnogi diplomati očekuju da će se London sve više oslanjati na Sjedinjene Države.

Bolton, koji boravi u Londonu na dvodnevnim razgovorima s britanskim dužnosnicima, nastoji poboljšati američko-britanske odnose s premijerom Borisom Johnsonom nakon katkad napetih odnosa između Trumpa i Johnsonove prethodnice, bivše premijerke Therese May.

Središnja je Boltonova poruka da će Sjedinjene Države pomoći ublažiti britanski izlazak iz EU sporazumom o slobodnoj trgovini, o kojemu pregovaraju američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer i njegova britanska kolegica Liz Truss.

Viši dužnosnik Trumpove administracije je, opisujući Boltonovu poruku britanskim dužnosnicima, rekao da Trump "želi vidjeti uspješan britanski izlazak iz Europske unije" te da će trgovinski sporazum pomoći Velikoj Britaniji.