STRAVA NA BILICAMA

'Zaraženima AIDS-om ne daju liječnički tretman'

Bionic
Reading

Dvojica pritvorenika splitskog zatvora na Bilicama zaražena su AIDS-om, dok ih dosta boluje od hepatitisa B i C, a uprava im ne omogućava adekvatan liječnički tretman – stoji u pismu kojim se redakciji “Slobodne” obratila skupina pritvorenika i zatvorenika u očajničkom vapaju za pomoći

ajnovijim pismom osumnjičenika ogorčenost zbog uvjeta života iza rešetaka dosegnula je kulminaciju jer smo dosad u više navrata bili upozoravani na niz nepravilnosti vezanih za sam smještaj u zatvoru, piše Slobodna Dalmacija

Ovaj put autori pisma zgroženi su nebrigom za zaražene pritvorenike, posebno one s virusom hepatitisa, za koje tvrde da ne dobivaju potrebnu medicinsku skrb, pa im se stanje rapidno pogoršava.

Štrajk glađu

Posljednji put zatvorenici s Bilica pobunili su se prije mjesec dana,kad su štrajkali glađu zbog neljudskih uvjeta smještaja. Tada je izUprave za zatvorski sustav poručeno da su higijenski uvjeti na Bilicamazadovoljavajući. Prije dvije godine skupina zatvorenika pod vodstvom Jakše Cvitanovića Cvika štrajkala je glađu zbog restrikcija koja im je nametnula tadašnja upraviteljica zatvora Ivana Ćusak.

- U zatvoru su dva pritvorenika sa sidom, a u zatvoru ih ima još, ima ih dosta s hepatitisom B i C i uprava ih ne šalje na liječenje. Tako je prije nekoliko dana iz sobe odveden (navode ime i prezime) u teškom stanju, jer ima hepatitis B i C i nisu ga htjeli voditi u Zagreb u bolnicu, a sada se nalazi na Križinama u kritičnom stanju – stoji u pismu koje su nam uputili pritvorenici.

“Stanovnici” Bilica ističu i da po deset ljudi boravi u sobi od 24 kvadrata, a posebno ih ljuti što su upravitelj Tihomir Jakelić i načelnik Zoran Raguzin, posljednji put kad su javno progovorili o neljudskim uvjetima smještaja, medijima i nadležnima pokazali samo obnovljene ćelije.

Ogorčeni su i zbog navodnih rodbinskih i prijateljskih odnosa koje neki osumnjičenici uživaju s pravosudnim policajcima, pa im dopuštaju otvorene posjete.

Upozoravaju u pismu i kako su cijene unošenja mobitela i raznih vrsta droga dobro poznate: neki pravosudni policajci, navodno, za šverc mobitela u ćeliju uzimaju petsto do tisuću eura, a za drogu sto do petsto eura, ovisno o količini.

- Čak i kad su sobe pune žohara, ne daju nam nikakvo sredstvo za čišćenje i trovanje žohara, nemamo tekućine za pranje posuđa, niti WC sanitar, a polijevaju WC jednom mjesečno – navode dalje pritvorenici te dodaju kako nitko od mjerodavnih ne reagira ni kad se požale na nasilje pravosudnih policajaca.

Te informacije, kako tvrde, ne dolaze do Ministarstva. Za upravitelja Jakelića konstatiraju da ne obilazi zatvor, a čuvarima, navodno, ni premlaćivanje zatvorenika nije strano.

Upit o dvojici pritvorenika navodno zaraženih AIDS-om poslali smo u ured ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Branka Perana, no u Upravi su nam kazali da ne mogu davati nikakve podatke o pritvorenicima, jer su za njih nadležni predmetni, odnosno istražni suci.

Do zaključenja broja nismo dobili ni odgovor na pitanje kakav je medicinski tretman osoba zaraženih AIDS-om i hepatitisom u zatvorima.

Na Županijskome sudu u Splitu ne raspolažu podacima da itko od pritvorenika ima virus AIDS-a. O zdravstvenom stanju zatvorenika i pritvorenika suce obično izvještava zatvorska uprava, no o takvim slučajevima nitko ih nije izvijestio.