stotinjak osoba u samoizolaciji

Tešanj novo žarište korone u BiH: 19 novih slučajeva, zaraza se proširila među radnicima tvornice

28.05.2020 u 11:19

Bionic
Reading

Testiranja provedena u Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata potvrdila su kako je u Tešnju, u središnjem dijelu zemlje, sada novo žarište zaraze koronavirusom jer je tamo od srijede potvrđeno novih 19 slučajeva infekcije

Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) u četvrtak je potvrdio kako su tamo testirali novih 225 uzoraka od kojih je 19 bilo pozitivnih, a svi su iz Tešnja, gdje je u srijedu naglo skočio broj novozaraženih kada je registrirano 14 novih slučajeva infekcije.

Općinske vlasti naknadno su potvrdile kako su identificirale izvor zaraze te utvrdili kako se infekcija proširila među radnicima tvornice 'Koža-komerc' i članovima njihovih obitelji.

Općinski načelnik Suad Huskić kazao je lokalnim medijima kako je žarište identificirano još 21. svibnja, a broj novozaraženih od tada je nastavio rasti.

'Riječ je o proizvodnom pogonu jedne tvrtke u kojemu je zaposleno osamdesetak osoba', kazao je Huskić dodajući kako je zbog toga sada oko stotinu osoba pod mjerama samozilacije, čime se nastoji zaustaviti dalje širenje zaraze.

U tom gradu koji je do nedavno bio gotovo u cijelosti pošteđen epidemije sada nešto više od 50 zaraženih osoba. U svim drugim dijelovima BiH epidemiološka situacija je stabilna. Ministarstvo zdravstva Republike Srpske izvijestilo je kako je u posljednja 24 sata u tom entitetu potvrđeno devet novih slučajeva zaraze te kako su umrla dva kronična bolesnika iz Banje Luke.

U cijeloj BiH do proglašenja epidemije do četvrtka je registrirano nešto manje od dvije i pol tisuće zaraženih, a umrlo je 148 osoba, pretežito starije životne dobi.