SINDIKAT PREPOROD O UDŽBENICIMA

Zarada nakladnicima, a diktat nastavnicima

12.03.2010 u 15:05

Bionic
Reading

U hotelu Dujam u Splitu Sindikat zaposlenika u hrvatskim školama Preporod je sazvao konferenciju za medije na kojoj je osim analize novog Zakona o udžbenicima zatraženo od prosvjetnih vlasti da produlje rok za njihov odabir. Taj rok je zbog kašnjenja navedenog zakona samo sedam dana, što uključuje jedan vikend. U Preporodu tvrde da je to definitivno prekratak rok za kvalitetan odabir koji nastavnike obavezuje sljedeće četiri godine

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić je situaciju u kojoj nastavnici žurno moraju odabrati udžbenike nazvao sumrakom pedagoške struke. 'Izdavači će i zahvaljujući novom Zakonu o udžbenicima sigurno dobro zaraditi jer značajnih promjena zapravo i nema. Posao s izdavanjem udžbenika je biznis svih biznisa u kojem se okrene preko pola milijarde kuna godišnje', naglasio je Stipić.

Diktat nastavnicima!

Najvećim problemom novog zakona, osim prekratkog roka, u sindikatu Preporod smatraju promjenu prema kojoj nastavnici definitivno gube mogućnost samostalnog odabira udžbenika. Odluka o odabiru  prebačena je na stručne aktive, i to se smatra nekvalitetnom i retrogradnom odlukom.

Po njemu nedopustivo kratak rok koji je na raspolaganju nastavnicima za odabir udžbenika ostavlja prostor za sumnju u svrhovitost novog zakona. Smanjenje cijene će biti beznačajnih deset posto pa udžbenik koji košta 130 kuna, umjesto realne cijene od oko 30 kuna, bit će samo deset posto jeftiniji. Cijena udžbenika je nabujala nakon odluke da ih kupuje država i sve dubioze nakladnika su pokrivane tim prihodom.

Osim cijene koja se neće značajno promijeniti, Stipić upozorava i na višegodišnji problem hiperprodukcije udžbenika, a to nije riješeno ni novim zakonom. Umjesto smanjenja broja izdanja, ove godine ih je najavljeno još 300 novih, što umjesto dosadašnjih 2690 rezultira ukupnim brojem od 3020 raznih udžbenika. 'Zahvaljujući odgodi donošenja udžbeničkih standarda, sasvim je izvjesno da učeničke torbe ni dogodine neće biti lakše', zaključio je Stipić. Problem je i nesrazmjerno bujanje izdanja za pojedine nastavne predmete koji imaju relativno malu satnicu, ali i velik broj udžbenika.

Sindikat Preporod zahtijeva od prosvjetnih vlasti da se rok do 15. ožujka prolongira barem desetak dana, do 25. ožujka. Na kraju se zaključuje da je Zakon o udžbenicima kratkoročno umjesto rješenja donio samo probleme i da je jasno da nema političke volje da se stane na kraj nezajažljivim nakladnicima. Jedini pozitivni aspekt je činjenica da je mišljenje roditelja postalo neobavezujuće, što donedavno nije bilo tako. Od prosvjetne vlasti je zatraženo da prestane s populističkim dodvoravanjem raznim stranama i da donese dugoročno održiva i kvalitetna rješenja.