idejno rješenje

Zapuštena tvornica OLT u Osijeku trebala bi dobiti novu funkciju

02.04.2024 u 15:26

Bionic
Reading

U zapuštenom prostoru bivšeg OLT-a u utorak je predstavljeno prvonagrađeno urbanističko-arhitektonsko rješenje za uređenje prostora bivše ljevaonice, koji bi trebalo prenamijeniti u sportski inkubator s centrom kompetencija i stambeno naselje za 1600 stanovnika

Od devet radova koliko se prijavilo na natječaj, ocjenjivački sud prvu nagradu i iznos od 17.000 eura dodijelio je radu čiji su autori Siniša Bodrožić, Filip Šrajer i Ivan Jovanovac sa suradnicima Lucijom Kevrić, Franom Polanom, Tomislavom Grgurićem i Darkom Pavorom.

Sportski inkubator trebao bi biti znanstveno-istraživački centar koji će se baviti razvojem sporta sa znanstvene i stručne razine, napominje ministar obrane Ivan Anušić.

Nakon izmjena prostornog plana trebalo bi krenuti s rušenjem dotrajalih objekata i čišćenjem prostora, a nakon toga slijedi potraga za sredstvima kojima ćemo sve to napraviti, kaže Anušić.

"Uvjeren sam da ćemo to financirati sredstvima EU-a jer je europska povjerenica prije dvije godine obišla ovaj prostor i obećala kako bi EU mogao financirati taj projekt i promovirati ga u zemljama članicama EU-a", rekao je.

Ako to ne upali, projekt se može financirati na druge načine, javno-privatnim partnerstvom budući da postoje zainteresirani za gradnju takvih centara, a postoji i mogućnost financiranja OBŽ-a i Grada Osijeka kreditnim linijama.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić istaknuo je da će na prostoru bivše tvornice nastati održiva multifunkcionalna urbana cjelina, koja će se sastojati od stambenog i sportskog dijela, a bivša zgrada Tvornice OLT će biti očuvana.

"Cilj nam je da Osijek raste i da ovaj dio, dugi niz godina zapušten, pretvorimo u moderan urbani dio grada privlačan za sve njegove stanovnike", poručio je Radić dodavši da će nastati novo naselje u širem središtu Osijeka.

Kompleks sportskog inkubatora čine bazen te veća i manja sportska dvorana. Taj se kompleks, kao ulazni pristupni prostor prema Ulici kralja Petra Svačića, referira na najvrjednije zgrade industrijske baštine OLT-a koje se djelomično zadržava i rekonstruira u drugoj namjeni. Postojeći vodotoranj se zadržava kao simbolički element bivšeg industrijskog kompleksa, rekonstruira i prenamjenjuje u vidikovac.

Za stanovanje je predložena "soliterna" izgradnja promjenjivih visina (do 16 katova) uz povezivanje na razini prizemlja. Spajanjem Ulice Petra Svačića s Vukovarskom na prostoru uz željezničku prugu, ostvarila bi se vjerojatno veća prometna protočnost prostora. Pješačkim pothodnicima ostvarila bi se veza "ispod pruge" s Vijencem Ivana Meštrovića i tamošnjom osnovnom školom.