rasprava o vrhovnom sudu

Grbin: Važna karakteristika Zlate Đurđević je da je samostalna i da ne dozvoljava da joj Peđa ili Zoran ili Andrej sole pamet

24.06.2021 u 10:06

Bionic
Reading

Zastupnici raspravljaju o prijedlogu predsjednika Zorana Milanovića da se za predsjednicu Vrhovnog suda izabere Zlata Đurđević. Već je izvjesno da taj prijedlog neće dobiti većinu glasova, a klubovi su i danas iznijeli stavove zašto je neće ili hoće podržati

'Ona je eksponent neoliberalne, zeleno-lijeve politike, Grbina, Tomaševića, Benčić, politika Zorana Milanovića protiv čega se borim, i nije prihvatljiva Suverenistima. Slovi kao borac protiv korupcije, a sama je prekršila proceduru', kazao je u ime kluba Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.

Suverenist Željko Sačić je istaknuo da je predsjednik države “svojim pravnim nasilničkim stilom inficirao kandidatkinju”, prenosi N1.

'Imali smo kvalitetnih kandidata, moj stav je da je Šime Savić prihvatljiviji, no predsjednik države ima svoje ovlasti. Žalosno je da nije porazgovarao sa svim kandidatima, zaslužili su', rekao je.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta naglasio je da je dobro da se održava rasprava, ali da je šteta što nije došao predsjednik Republike.

'Pravosuđe je na niskim granama. Ne slažemo s tezom Zlate Đurđević da su problemi u pravosuđu nastali devedesetih. Glavni uzroci sežu daleko prije devedesetih', rekao je Bartulica, koji je Zlati Đurđević zamjerio i što nema ni dana rada u sudstvu.

'Proučio sam program Zlate Đurđević, pokazala se kao dobra profesorica, vrsna teoretičarka za neka pitanja, ali nema dana iskustva u radu sudstva. Međutim, u njezinim stavovima imamo mnogih zamjerki i zato će Domovinski pokret morati glasati protiv', dodao je.

'Možda je i dobro da Đurđević nije dio elite hrvatskog pravosuđa', rekao je SDP-ov Peđa Grbin i dodao: 'Izbor predsjednika ili predsjednice VS-a ne može promijeniti stanje u hrvatskom pravosuđu, ali ga može početi mijenjati. Može pokazati da smo kao društvo spremni na iskorake da se stanje poboljša. Važna karakteristika Zlate Đurđević je da je samostalna i da ne dozvoljava da joj Peđa ili Zoran ili Andrej sole pamet. To je glavni razlog zašto većina danas neće podržati Đurđević. Iznenadite me!'

Osvrnuo se na argument da se Đurđević ne podrži zbog kršenja Ustava. 'Kada je Ustavni sud poništio odluku o radnom vremenu koju je donio Stožer, je li Božinović prestao biti ministar ili makar načelnik Stožera? Ma kakvi', rekao je.

Grbin je još istaknuo: 'Zlata Đurđević neće biti izabrana zato što ne odgovara vladajućima, a ne odgovara im jer ne želi biti njihov eksponent, a zato što vladajući (HDZ) ne žele da se stanje u pravosuđu poboljša. Vladajuće trenutno boli briga, ili nešto više od toga, za Hrvatsku.'

Nikola Grmoja iz Mosta poručio je da izborom Zlate Đurđević korupcija u Hrvatskoj neće nestati.

'Stvorila se fama da će se izborom Zlate Đurđević dogoditi slom korupcije, da će to biti pobjeda nad korumpiranim strukturama, da će početi obračun s korumpiranim sucima, a to ne odgovara istini. Promjene u pravosuđu će se dogoditi kad promjenimo glavu, mentalitet', poručio je.

'Smatram da je potrebno raspisati novi javni poziv, da predsjednik krene u konzultacije s oporbenim klubovima da bismo došli do izbora predsjednika ili predsjednice VS-a', dodao je Grmoja.

U ime GLAS-a govorila je Anka Mrak-Taritaš. 'Ovo nije rasprava o profesorici, nego o tome jesmo li spremni za korak naprijed, u ovom slučaju u pravosuđu. Jedini zaključak koji mogu izvesti je da za korak naprijed nismo spremni. Zlata Đurđević nije netko koga se može kontrolirati, ucijeniti, njena nezavisnost našeg premijera plaši. Javnost sad može vidjeti kako se to radi – čistu osobu provući ćemo kroz blato', poručila je.

'Mogu se složiti da jedna osoba neće reformirati hrvatsko pravosuđe. Jesmo li zaboravili da je Hrvatski sabor tijelo koje je najodgovornije za stvaranje uvjeta u kojima institucije djeluju? Hrvatski sabor je taj koji kroji zakone po kojima suci sude. Brojni među njima, koji su časni i pošteni, donose presude s kojima građani nisu zadovoljni. Jedna osoba, pa tako niti predsjednik ili predsjednica Vrhovnog suda, ne može promijeniti pravosuđe. To je naš zadatak', rekla je Dalija Orešković.

Sandra Benčić iz Možemo! rekla je da je Đurđević naglašavala važnost pravosudne vlasti. 'Najvažnije sudske odluke nisu javne jer postoji otpor. Ne želim da sve što je prošla padne u vodu sutra kad vi dobacite njezinu kandidaturu. Naučili smo da u hrvatskom durštvu postoje osobe koje su izvrsne u polju kojim se bave, koje su dobile već puno priznanja, koje pokazuju iznimnu razinu integriteta da bi pokazale kakvo bi pravosuđe moglo biti. Nije dobra jer je pristala biti kandidatkinja predsjednika', rekla je Benčić.

HDZ-ov Dražen Bošnjaković pojasnio je na što misle kad govore o nezakonitosti. 'Time što se nije javila na javni poziv nije u zoni nezakonitosti. Međutim, predložiti nekoga tko nije sudjelovao u javnom pozivu je nezakonito i takav kandidat ne može doći u Hrvatski sabor', rekao je.

Naglasio je da žele poštenu osobu koja ispunjava uvjete. 'Želimo javni poziv na koji se ljudi neće bojati javiti', istaknuo je.

Nakon stanke riječ je dobio nezavisni zastupnik Milan Vrkljan koji je naglasio da Đurđević nikad nije osudila komunistički režim.

'Izbor Zlate Đurđević osobna je uvreda za one koji su osjetili kako funkcioira komunističko pravosuđe', rekao je o izjavi Đurđević o JNA: 'Ona se nije vodila strukom, nego komunističkom ideologijom. Treba nam europska, a ne balkanska Hrvatska.'