neće podržati đurđević

Bošnjaković o izboru predsjednice Vrhovnog suda: Cijela ova procedura i buka oko svega toga je nepotrebna

24.06.2021 u 09:10

Bionic
Reading

'Mi smo svoje razloge u ovih nekoliko mjeseci više puta istaknuli, ništa se tu nije posebno promijenilo. Smatram da je cijela ova procedura i buka oko svega toga nepotrebna, priče da je zakon neustavan su nepotrebne i netočne', rekao je HDZ-ov bivši ministar Dražen Bošnjaković, i "U mreži Prvog" emisiji Hrvatskog radija je govorio je o procesu izbora novog predsjednika Vrhovnog suda.

Koliko su šanse da će Sabor potvrditi Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, slijedi li ustavna kriza ako se to ne dogodi, dokad će trajati politički sukobi vezano za odabir čelne osobe najvišeg suda u Hrvatskoj? O tomu su govorili HDZ-ov bivši ministar Dražen Bošnjaković, predsjednik saborskog odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP), Sandra Benčić iz platforme Možemo i Nikola Grmoja iz Mosta.

Predsjednik Zoran Milanović čija je to kandidatkinja neće doći u Sabor kada se raspravlja. On je rekao zastupnicima da glasaju po savjesti, ne po stranačkom ključu. Na pitanje hoće li svi u HDZ-u glasati protiv ovog prijedloga, HDZ-ov bivši ministar Dražen Bošnjaković na Hrvatskom radiju rekao je kako je HDZ najavio da neće podržati prijedlog predsjednika Republike da Zlata Đurđević bude predsjednica Vrhovnog suda i vrlo izvjesno je da će se tako i dogoditi.

'Mi smo svoje razloge u ovih nekoliko mjeseci više puta istaknuli, ništa se tu nije posebno promijenilo. Smatram da je cijela ova procedura i buka oko svega toga nepotrebna, priče da je zakon neustavan su nepotrebne i netočne, Ustavni sud je vrlo jasno zauzeo stajalište i rekao da zakon u skladu s Ustavom', rekao je Bošnjaković.

Dodao je kako se u odnosu na ranije godine nije mnogo toga promijenilo, uveden je Institut javnog poziva koji znači realizaciju ustavnog načela da su javne funkcije dostupne svim građanima Republike Hrvatske pod jednakim uvjetima.

'Za razliku od prijašnjih izbora gdje je predsjednik predlagao kandidata, ovdje bi opet on to predlagao, ali samo nakon što se raspiše javni poziv, jave se relevantni kandidati koji ispunjavaju uvjete, dobije se mišljenje Opće sjednice vrhovnog suda i Odbora za pravosuđe, i tada predsjednik kaže koga predlaže od tih nekoliko kandidata. Ne vidim nekakve probleme, ali mi mjesecima raspravljamo je li to ustavno ili ne, i mislim da je to nepotrebno', rekao je Bošnjaković.

Most nije neodlučan

Nikola Grmoja iz Mosta je osporio da je Most još uvijek neodlučan za kog će glasati i da se zalaže za dogovor predsjednika države i predsjednika Vlade, te je rekao da Most nije neodlučan već da je irelevantno kako će oni glasovati te da se "diže silna bura oko nečeg što se neće dogoditi".

'Sasvim je jasno čim je vladajuća većina, SDSS, rekao da neće podržati Zlatu Đurđević, da se ne može pronaći potrebna većina u oporbi, kada bi sva opozicija bila "za", a znamo da je Domovinski pokret najavio da neće glasati za Zlatu Đurđević zbog njene uloge u slučaju Perković', pojasnio je Grmoja.

'Mi smo ovdje u situaciji u Saboru da raspravljamo danas, a sutra odlučujemo o nečemu što sigurno neće proći. Trebalo bi razmisliti koji je izlaz iz ove situacije', dodao je.

'Mislim da sada ta rasprava o tome zašto je netko u prvom naletu rekao da će se javiti ili se pak neće, ne bi smjela biti "ključ" toga kako će se izabrati predsjednica ili predsjednik Vrhovnog suda. Đurđević se na drugi poziv javila. Mislim da je svatko tko je pratio saborski Odbor za pravosuđe, vidio da je od ponuđenih kandidata najkvalitetniji kandidat. U konačnici vlade HDZ-a su je koristile u jako puno projekata i žao mi je što smo izgubili fokus i zaronili u krajnje politiziranje', rekao je Mišel Jakšić, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, SDP.

'Svi znamo da ovih 76 ili 77 ruku koje kontrolira vladajuća većina ovisi o tome što misli predsjednik Vlade. Predsjednik države ima dvije opcije: razgovarati sa svim klubovima u Hrvatskom saboru o osobi koju će predložiti, pronaći nekakvu konsenzus oko toga i većinu koja nije vladajuća - što je jako teško, ili razgovarati s vladajućom većinom i pronaći nekakav dogovor oko toga', kaže Nikola Grmoja, Most.

'Politička opcija koja bi pokazala veličinu i doraslost trenutku i zaista izabrala najbolju kandidatkinju od ponuđenih, jer nitko ne može reći da nije bila najbolja, i da kaže "ipak ćemo stati iza ove kandidatkinje jer je to važno za hrvatske građane', izjavila je Sandra Benčić, Možemo!.