protukandidat zlate đurđević

Šime Savić, kandidat za predsjednika Vrhovnog suda ne misli da nas čeka ustavna kriza: Poziva Milanovića da pročita sve programe i životopise i predloži najboljeg

23.06.2021 u 17:48

Bionic
Reading

Šime Savić, kandidat za predsjednika Vrhovnog suda, u Newsroomu je rekao da se ne slaže sa Zlatom Đurđević da bi mogla nastupiti ustavna kriza ako se ne izabere novi predsjednik do 15. srpnja, a smatra da je on najbolji kanidat i očekuje od predsjednika države da pročita sve programe i životopise i predloži najboljeg

“Ne bih se do kraja s tim složio da bi to bila kriza, ali nije dobro da Vrhovni sud vodi osoba koju je imenovao bivši predsjednik Vrhovnog suda. Nije to protuustavno, ali je dvojbeno jer nije imenovan zakonom, već je izabran od strane bivšeg predsjednika. Bilo bi dobro da se do 15. srpnja izabere predsjednik”, rekao je Šime Savić za N1 o izjavi Zlate Đurđević da bi neizborom predsjednika mogla nastupiti ustavna kriza.

Na pitanje što ako se ne izabere, ako Zlatu Đurđević ne potvrdi Sabor, Savić kaže: “Postoji još kompetentnih kandidata. Pretpostavljam da će predsjednik predložiti još nekog kandidata, nekog od ovih tko se javio na javni poziv. Očekujem da se razmisli, smatram da sam najbolji kandidat u ovoj proceduri. O meni se malo govori, cijeli se život bavim pravom i pravdom, od policajca na cesti, od toga da sam ’91. bio na raspolaganju državi, 25 godina sam odvjetnik, riješio sam 15.000 parničnih spisa, osposobio niz vježbenika… Od 12.700 spisa Vrhovnog suda samo 400 spisa su kazneni i osnivanjem Visokog kaznenog suda postavljam pitanje što bi na Vrhovnom sudu radila osoba ili osobe koja se bave kaznenim pravom? Na Vrhovnom sudu su predmeti trgovačkih društava, zemljišne knjige i vlasništvo, kome će pripasti djeca, to su sve stvari koje građani čekaju. Ne zanima ih Mustač i Perković.”

Istaknuo je da nije u kontaktu s Uredom predsjednika, no da od njega očekuje da pročita sve programe i obavi razgovore.

Na koncu je rekao da ne zna hoće li se javiti ako se predsjednik ne izabere, nego se raspiše novi natječaj.

“Ne može se predsjednik držati jednog kandidata, svakome treba pružiti priliku. Vidjet ćemo hoću li se javiti, mislim da će predsjednik donijeti racionalne odluke, uzeti životopis svakog kandidata, pogledati probleme na Vrhovnom sudu i odabrati najboljeg kandidata.”