RADOVI TEŠKI MILIJARDU EURA

Započela obnova pruge Zagreb - Rijeka

04.05.2013 u 12:37

Bionic
Reading

HŽ Infrastruktura započela je radove na modernizaciji željezničke pruge od Zagreba prema Rijeci vrijedne milijardu eura. Taj bi projekt trebao omogućiti razvoj riječke luke i podići brzinu prometa

Rekonstrukcija pruge započela je na potezu od Zdenčine do Jastrebarskog. Vrijednost radova na prvoj dionici je 80 milijuna kuna, a tijekom godine započet će i modernizacija dionice Moravice - Skrad duge oko 16 kilometara i vrijednosti oko 160 milijuna kuna. 

Jutarnji list piše da se očekuje i početak radova na obnovi dionice Ogulin - Moravice koji će koštati proračun oko 284 milijuna kuna. Inače, obnova riječke pruge ne podrazumijeva samo modernizaciju postojećih tračnica, nego i gradnju dvotračne pruge na dionicama od Hrvatskog Leskovca do Karlovca i od Goljaka do Skradnika. 

Dionica od Leskovca do Karlovca koštat će čak 356 milijuna eura, piše Jutarnji. Na tom dijelu bit će sagrađeno 26,5 kilometara nove elektrificirane dvokolosiječne pruge te će se dograditi 16 kilometara postojeće pruge. 

Na dionici Goljak - Skradnik izvest će se radovi u vrijednosti 650 milijuna eura! To uključuje gradnju 52 kilometra potpuno nove dvotračne pruge. 

Inače, riječki koridor dio je međunarodnog željezničkog koridora 5b koji u Hrvatskoj prolazi od Botova do Rijeke. U sklopu tog projekta u tijeku je i projektiranje gradnje drugog kolosijeka i rekonstrukcija dionice Dugo Selo - Križevci, što bi trebalo koštati oko 473 milijuna eura.

Ovi projekti aplicirat će za financiranje iz EU-ovih fondova.