duhanski proizvodi

Zapaljivo u Saboru, Ćelić: Komesarka Kekin kadrovira po zagrebačkim bolnicama

14.02.2024 u 15:23

Bionic
Reading

Sa saborske rasprave o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda u srijedu je poslan apel za zabranom prodaje maloljetnicima nikotinskih vrećica koje zbog količine nikotina predstavljaju velik javnozdravstveni problem

Ankete pokazuju da 70 posto maloljetnika u Hrvatskoj bez problema može nabaviti te vrećice. Čim prije treba regulirati njihovo oglašavanja i prodaju, istaknula je Renata Sabljar-Dračevac (Socijaldemokrati) u raspravi o izmjenama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, u kojima je do sada propušteno regulirati pitanje nikotinskih vrećica.

Marijana Petir (Klub HDZ-a) stoga je upozorila na zakonodavnu prazninu i činjenicu da neke nikotinske vrećice sadrže više nikotina od kutije cigareta.

"Treba zabraniti njihovu prodaju maloljetnicima", poručila je.

Vladin prijedlog zakonskih izmjena dobio je potporu i oporbe, a njime Hrvatska preuzima europsku direktivu koja nalaže povlačenje izuzeća od raznih zabrana za e-cigarete.

To znači da će e-cigarete ili "grijani duhanski proizvodi" biti u istom statusu kao konvencionalne cigarete, motani duhan i lule. Bit će zabranjeni u zatvorenim prostorima, uključujući radna mjesta. Zabranjene će biti i arome u "grijanim duhanskim proizvodima". Kazna za pravne osobe je od 9300 do 20.000 eura, a za fizičke osobe od 260 do 660 eura, odnosno do 2660 eura za vlasnike lokala.

U raspravi je upozoreno da trećina odraslih osoba u Hrvatskoj puši, te da smo po udjelu pušača iznad EU prosjeka koji iznosi 19 posto.

Anka Mrak Taritaš (Centar) istaknula je da u Hrvatskoj godišnje od posljedica pušenja umre 14.000 osoba.

"Ova zakonska izmjena traži velik angažman, uvode se novčane kazne za pušenje, a u njihovo određivanje uključeni su sanitarni i tržni inspektori od kojih se očekuju da počnu kažnjavati", rekla je upozorivši da predložena ograničenja znače borbu s moćnom duhanskom industrijom.

Istaknula je i utjecaj influencera i tik-toka na mlade, upitavši je li moguće da se i oni uključe u kampanju protiv pušenja.

Ivana Kekin (Možemo!) ustvrdila je pak da HDZ-ovci sada žele nešto napraviti po pitanju ograničavanja konzumacije nikotina nakon što osam godina nisu napravili ništa.

Čelić prozvao Kekin za kadroviranje po zagrebačkim bolnicama

U samom smo vrhu EU po broju pušača. Od nas su gore samo Bugarska, Mađarska i Grčka i svake godine regrutiramo nove mlade pušače, istaknula je Kekin te dodala da nema ni jednog drugog proizvoda koji izaziva toliki broj smrti.

"Nemamo kampanju, smjernice ni ciljeve, a imamo ovisnost kojom je zahvaćena trećina građana", rekla je Kekin poručivšoi da nam građani hrpimice umiru, a vladajući HDZ nije napravio ništa da smanji broj pušača.

Odgovorio joj je HDZ-ov Ivan Ćelić nazvavši je "političkom komesarkom Grada Zagreba", kojoj bi bilo bolje da uzme metlu, hoda po gradu i čisti smeće po ulicama koje gomila politika njezine stranke.

Osvrnuo se i na kadroviranje, za koje je rekao da ga provodi Možemo! u zdravstvu Grada Zagreba, pa nabrojio da su od KB-a Sveti Duh napravili bolnicu "slučaj" s duboko narušenim međuljudskim odnosima, da je Kekin pokušala smijeniti ravnateljicu Klinike za psihijatruju Vrapče i tamo postaviti svoju mentoricu, kao i da je imenovala ravnateljem Klinike za psihijatriju Sv. Ivan čovjeka koji je sam sebe proglasio "trajno kognitivno nesposobnim".

Također je upozorio na izostanak nacionalnih kampanja protiv konzumacije duhanskih proizvoda. Upozorio je i da studije o grijanim duhanskim prozvodima većinom naručuju proizvođači kako bi istaknuli da su njihovi proizvodi "zdraviji" od konvencionalnih, no da to to nisu potvrdila i neovisna istraživanja koja ističu opasnost.

U raspravi je rečeno i da su Belgija i Nizozemska zabranile nikotinske vrećice, a državni tajnik Tomislav Dulibić obećao je da će se i to pitanje ugraditi u predložene zakonske izmjene do drugoga čitanja ako to bude ikako moguće.