NIJEMCI NAJOTVORENIJI

Zapadna Europa snažno podupire eutanaziju

30.11.2012 u 14:13

Bionic
Reading

Većina zapadnoeuropskih zemalja podupire potpomognuto samoubojstvo koje je zakonom dopušteno u samo četiri zemlje u Europi, pokazuje ispitivanje provedeno u 12 država

U anketi koju je provela Švicarska udruga odvjetnika u medicini (SMLA) tri četvrtine ili više ispitanika odgovorilo je kako bi ljudima trebalo omogućiti da odluče kada će i kako umrijeti.

Između dvije trećine i tri četvrtine ispitanika kazalo je da bi moglo zamisliti da bi zatražilo pomoć da počini samoubojstvo ako bi bolovalo od neizlječive bolesti, teške invalidnosti ili nezaustavljive boli, pokazuje anketa.

'Ovi odgovori ukazuju da u većini europskih zemalja sadašnji pravni sustav više ne odražava volju velikih dijelova stanovništva', obrazložila je udruga SMLA u uvodu.

Te bi rezultate političari trebali uzeti u obzir 'pri izradi zakona o tom pitanju', napisala je udruga.

U Belgiji, Luksemburgu, Nizozemskoj i Švicarskoj zakon dopušta potpomognuto samoubojstvo. Njemačka vlada predlaže legalizaciju ako se ta usluga ne plaća, a u Francuskoj se o tom pitanju raspravlja.

I u Njemačkoj i Francuskoj rimokatolička i protestantska crkva protive se ozakonjenju eutanazije i traže bolju palijativnu skrb za smrtno oboljele kako bi im se olakšali bolovi.

Studiju je provela švicarska agencija Isopublic u Austriji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji, Njemačkoj, Portugalu, Španjolskoj i Švedskoj.

Nijemci su najotvoreniji za eutanaziju koju bi ozakonilo njih 87 posto, a u Grčkoj je potpora najniža, 52 posto.