ZBOG KRITiKE OKO MIGRACIJE

Zaoštrilo između Mađarske i Švedske: Szijjarto pozvao na konzultacije ambasadora

30.08.2018 u 15:34

Bionic
Reading

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u četvrtak je pozvao na konzultacije švedskog veleposlanika u Mađarskoj zbog nedavno upućenih kritika švedske vlade na račun migracije politike koju provodi Budimpešta.

Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom u srijedu je rekla da mađarski premijer i talijanski ministar unutarnjih poslova nastoje osnovati savez protiv demokrata i ljevice.

Švedska ministrica za migracije Helene Fritzon je kritizirala mađarsku migrantsku politiku i naglasila da bi Mađarska trebala preuzeti svoj dio u zajedničkoj europskoj migrantskoj politici EU, napominjući da je njezina zemlja velikodušno primila mađarske izbjeglice 1956. godine.

"Promigracijska švedska vlada ponovno napada Mađarsku", rekao je Szijjarto za MTI.

Szijjarto je naglasio da se mađarski premijer Viktor Orban i talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini "bore protiv ilegalnih migracija" dodajući da oni "predstavljaju volju Europljana".

Szijjarto je negodovao jer je Fritzon "stavila znak jednakosti između mađarskih izbjeglica 1956. i ilegalnih migracija" i inzistirao na tome da su se mađarske izbjeglice pridržavale "austrijskih nacionalnih i međunarodnih zakona te čekali u Austriji zemlju koja će ih prihvatiti".

"Ilegalni migranti s druge strane krše zakone i ugrožavaju sigurnost", izjavio je Szijjarto.

  • +10
Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia