'NEKE DRUGE IGRE'

Šeparović: Mađarska odluka o neizručenju Hernadija ima malo veze s pravičnim suđenjem

24.08.2018 u 17:27

Bionic
Reading

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ocijenio je u petak da odluka mađarskog suda koji je odbio izvršiti europski uhidbeni nalog što ga je Hrvatska raspisala za čelnikom MOL-a Zsoltom Hernadijem, zbog sumnje da bi imao pravično suđenje, imaju malo veze s Ustavnim sudom i pravičnim suđenjem.

Kao jedan od razloga odbijanja Hernadijeva izručenja mađarski je sud naveo i činjenicu da je Ustavni sud srušio raniju presudu hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu kojega je, po tvrdnjama Uskoka, upravo Hernadi podmitio kako bi Mađari dobili upravljačka prava u Ini.

“Ja to ne mogu komentirati, to su očito neke druge igre. Mi smo u svojoj odluci rekli u čemu su povrijeđena prava gospodina Sanadera na pravično suđenje, što ne znači da bi bila povrijeđena u nekom novom postupku. Ustavni sud je donio više sličnih odluka i u ponovljenim postupcima su povrede ispravljene”, kazao je Šeparović Hini.

Dodao je da su “očito neke druge igre u pitanju” koje imaju malo veze s Ustavnim sudom i pravičnim suđenjem.

Hernadijeva hrvatska odvjetnica Laura Valković kazala je da prem usmenom obrazloženju odluke, koju su joj prenijele mađarske kolege, sumnja da bi Hernadi u Hrvatskoj imao pravično suđenje, osim iz odluke Ustavnog suda, proizlazi i iz zaključaka Arbitražnog suda, ali i izjava predsjednika zagrebačkog Županijskog suda na kojem se i dalje vodi postupak protiv Hernadija.

Taj će se postupak u rujnu nastaviti u Hernadijevoj odsutnosti, kazala je Valković, ističući da je odluka mađarskog suda pravomoćna jer su se prava žalbe odrekli i obrana i tužiteljstvo.

Pripremno ročište za suđenje Sanaderu i Hernadiju u slučaju Ina-Mol u srpnju je odgođeno do 17. rujna kako bi se prenumerirao opsežan spisi nastao spajanjem dviju optužnica.

  • +6
Zsolt Tamas Hernadi Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Očekuje se da će  na tom ročištu obrana, uz predlaganje dokaza, najvjerojatnije zatražiti da se dio spisa prevede na mađarski kako bi ga Hernadi mogao proučiti na materinjem jeziku.

Riječ je o slučaju zbog kojega je Sanader ranije bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni.

U prosincu 2015. suđenje Sanaderu spojeno je s Hernadijevim slučajem, no njegova je obrana tražila da se cijeli spis prevede na mađarski.

S obzirom da je Hernadi navodno dao mito prije gotovo 10 godina za njega u ovom slučaju krajem 2019. nastupa zastara, dok je za Sanadera, zbog primanja mita, rok za zastaru krajem 2029.