MORALNE PATROLE U IZRAELU

Zamagljenim naočalama protiv ženske golotinje

15.08.2012 u 11:04

Bionic
Reading

Nije lako biti ortodoksni židov. Teška su to pravila kojih se treba redovito pridržavati, ali glavni problem leži u činjenici da većina njihovog okruženja, pa i u Izraelu, ne živi u skladu s njihovim pravilima

Nije teško održati religijska norme u kući, pa ni u kvartu, ali ni taj kvart nije zatvoren i u njega ulaze drugi ljudi, židovi i inovjernici koji životu pristupaju na drukčiji način. Osim toga, mora se izaći i u druge dijelove grada, zemlje, možda i svijeta.

Stoga su se u Mea Shearimu, jednoj od jeruzalemskih četvrti u kojima većinom žive ultraortodoksni židovi, odlučili doskočiti jednom od najvećih problema: kako da pripadnik njihove zajednice izbjegne pogled kad se pred njim pojavi nedolično odjevena žena.

A sad je ljeto, u Izraelu je ionako vruće, a najveći broj žena koje ondje žive (da ne spominjemo turistkinje) nema previše razumijevanja za njihove zabrane te hodaju razgolićene. Stoga su 'moralne patrole', kako navode agencije, počele pripadnicima svoje zajednice prodavati naočale koje zamagljuju vid. Jasno, ne toliko da se ne može vidjeti kuda se kroči, ali dovoljno da se ne može vidjeti udaljenije objekte.

I problem je riješen, ultraortodoksni vjernik može mirno šetati ulicom, gledati pred sebe da se ne ozlijedi, a kako su oko njega obučene žene, ne može razaznati. Osim ako ga to ne zanima pa skine naočale.