JOSIPOVIĆ OGORČEN

'Žalosno je kada nešto tako ružno dolazi iz usta mladog političara'

21.04.2012 u 19:57

Bionic
Reading

'Mi u društvu još uvijek nismo shvatitli da mramo biti predani reformama. Najozbiljnjija reforma je ona - reforma načina razmišljanja. Konačno moramo vrednovati rad. Moramo omogućiti investitorima da lakše ulažu, ali moramo gledati i drugu stranu - država mora ostati socijalna', poručio je predsjednik Ivo Josipivić u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

Društvo nije zbroj brojki, postoji i društvena komponenta. Mjere mogu na papiru izgledati savršeno, ali ako nemaju društveni kontekst na kraju ne ispadnu dobro. Vlada o tome mora voditi računa i ja vjerujem da to čini, dodao je Josipović. Na pitanje koje poteze od Vlade očekuje odgovorio je da treba riješiti birokratske problema i olakšati pokretanje posla. Dodao je i kako nove mjere ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića otvaraju mogućnost mladim ljudima da steknu iskustva i postanu konkurentniji na tržištu rada.

Komentirajući izjavu Radimira Čačića kako 'smatramo da smo još u socijalizmu', kazao je kako ne bi na taj način razgovarao. Ponovio je da reforme moramo provoditi. Josipović se osvrnuo i na vladine najave investicijskog ciklusa i prijedloge o javno privatnom partnerstvu. Investicije su nužne, nema drugačijeg načina otvaranja novih radnih mjesta. Javno privatno partnerstvo jedan je od modela, ali isto tako treba poticati su direktne (greenfield) investicije

'Sačuvat ćemo HRZ servisiranjem postojećih aviona'

Izvrsnom je ocijenio suradnju s ministrom obrane Antom Kotromanovićem i načelnikom Glavnog stožera Dragom Lovrićem. Najavio je skorašnju sjednicu Vijeća za obranu na kojoj će se morati donijeti odluka o Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Sasvim sigurno ćemo sačuvati HRZ najvjerojatnije servisiranjem postojećih aviona, kazao je predsjednik. Na pitanje jesu li istražitelji bili na Pantovčaku vezano uz aferu Patria Josipović je odgovorio niječno, ali je dodao kako je u Ured stigao upit vezano za taj slučaj.

Osvrćući se na izjavu načelnika općine Trebinje Dobroslava Ćuka u kojoj izražava žaljenje, ali ne i ispriku za ratne događaje iz devedesetih Josipović je kazao kako su se odnosi u regiji znatno popravili ali su daleko od idealnog. Ovo što se dogodilo na relaciji Trebinje - Dubrovnik je dobrodošlo, ali nije dovoljno, dodao je. Dobro surađuje s premijerom Milanovićem, i redovito se s njim čuje, a s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem - nema problem, ali se s njim ne čuje.

'Tako ružno iz usta jednog mladog političara...'

Josipović je, između ostalog, komentirao napad zastupnika HDSSB-a koji tvrdi da je predsjednikov otac - oteo stan Židovima. 'Žalosno je kada nešto tako ružno dolazi iz usta jednog mladog političara. Pitanje je da li njegova stranka ili netko treći stoji iza njega. Danas se to dogodilo meni, a sutra nekomu drugom - to je pitanje higijene u politici', kazao je Josipović.