bivši predsjednik

Žalbeni sud: Sarkozy kriv za nezakonito financiranje kampanje

14.02.2024 u 15:17

Bionic
Reading

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen je u srijedu krivim na Žalbenom sudu za nezakonito financiranje njegove reizborne kampanje 2012., čime je potvrđena prethodna presuda nižestupanjskog suda

Osuđen je na zatvorsku kaznu od godinu dana, od koje se polovica odnosi na uvjetnu kaznu, što znači da to vrijeme ne bi bio u zatvoru, ali će vjerojatno morati nositi elektronsku narukvicu.

Na jednogodišnju kaznu zatvora je bio osuđen 2021., ali je ta kazna suspendirana nakon što je uložio žalbu.

Sarkozy je bio predsjednik od 2007. do 2012., a usprkos nizu suđenja i istraga vezanih uz financiranje predsjedničke kampanje i dalje je utjecajna figura među konzervativcima. U prijateljskim je odnosima i s aktualnim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Uvijek je odlučno nijekao optužbe da je njegova konzervativna stranka Republikanci, tada poznata kao UMP (Savez za narodni pokret), surađivala s tvrtkom za odnose s javnošću Bygmalion kako bi prikrila pravu cijenu njegove predizborne kampanje obilježenu raskošnim događanjima, do tada neviđenim u francuskoj politici.

Na sudu je krivnju prebacio na neke članove tima koji je vodio njegovu kampanju. "Nisam izabrao nijednog dobavljača, nisam potpisao nijednu ponudu, nijedan račun", tvrdio je Sarkozy na ročištima.

Francuska ima stroga pravila za potrošnju u kampanjama. Tužitelji tvrde da je tvrtka račune slala UMP-u umjesto kampanji.

Tvrde da je Sarkozy za predizbornu kampanju 2012. potrošio 42.8 milijuna eura, gotovo dvostruko više od dopuštenog.