SINOVČIĆEV ČOVJEK

'Zakon o radu je antihrvatski'

26.02.2014 u 09:03

Bionic
Reading

Ispred zgrade zadarskog Doma sindikata danas je organiziran skup potpore štrajku solidarnosti koji je održan diljem Hrvatske. Organizator skupa bio je Sindikat umirovljenika Hrvatske čiji su članovi podignuli glas protiv novog prijedloga Zakona o radu o kojemu će sutra glasovati saborski zastupnici

Predsjednik zadarske podružnice Sindikata umirovljenika Mihael Hrašćanec je naglasio kako se predloženim zakonom ukida rad na neodređeno vrijeme te promoviraju nesigurni fleksibilni oblici rada.

'Ovim se zakonom ukidaju temelji socijalne države, osobnih sloboda i demokracije i uvodi bespoštedni zakon profita i blagostanja samo za malobrojne', naglasio je Hrašćanec.


Sindikalni pravnik Saveza samostalnih sindikata Zadarske županije Vedran Uranija je istaknuo kako je riječ o zadnjem upozorenju uoči sutrašnjeg izglasavanja Zakona o radu te je apelirao na saborske zastupnike da ne izglasaju zakon koji je nazvao antihrvatskim. Njegove riječi imaju dvojaki značaj s obzirom na to da je u pitanju politički aktivna osoba i gradski vijećnik zadarskog Gradskog vijeća koji je u politiku ušao preko liste kontroverznog zadarskog poduzetnika Rena Sinovčića. Pitanje sukoba interesa nije mogao ni ovaj put izbjeći, za razliku od odgovora.

Što je antihrvatsko u zakonu, lako je elaborirao: 'Uvodi se rad od 60 sati koji neće biti plaćen, što je eksploatatorski. Uvodi se olakšano otpuštanje radnika i vaučeri kao mogućnost rada 15 minuta ili pola sata bez naknade. To je gotovo jedan robovski najamni rad. Uvodi se fleksibilizacija tržišta radne snage tako da se olakšava otpuštanje, a ne olakšava se zapošljavanje', kazao je Uranija i ustvrdio da je odaziv štrajku solidarnosti u Zadru bio odličan.