OPSKRBA ORUŽJEM

Zaključak iz Moskve: Amerikanci izravno guraju Ukrajinu u rat

23.12.2017 u 23:08

Bionic
Reading

Odluka SAD-a da opskrbi oružjem Ukrajinu je opasna jer će ohrabriti Kijev da upotrijebi silu u istočnoj Ukrajini, rekli su u subotu ruski dužnosnici. Američki State Department je rekao u petak da će Sjedinjene Države opskrbiti Ukrajinu 'poboljšanim obrambenim oružjem' dok se Kijev sukobljava s proruskim separatistima iza kojih stoji Rusija u istočnom dijelu zemlje

Američki su dužnosnici, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekli da su među tim oružjem i protutenkovski projektili Javelin. Washington je tvrdio ranije kako takvo oružje može pomoći u stabilizaciji stanja te da se ne može upotrijebiti u zauzimanju teritorija.

Ukrajinski je predsjednik Petro Porošenko rekao u subotu na Facebooku da će oružje biti upotrijebljeno za zaštitu ukrajinskih vojnika i civila.

Opskrba bilo kakvim oružjem sada ohrabruje one koji podržavaju sukob u Ukrajini da upotrijebe 'scenarij sile', navela je ruska državna novinska agencija RIA da je rekao u subotu zamjenik ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin. Franz Klintsevich, član odbora za sigurnost gornjeg doma ruskog parlamenta, je rekao kako će Kijev smatrati opskrbu oružjem kao potporu za svoje akcije, izvijestila je novinska agencija Interfax.

'Amerikanci, zapravo, izravno guraju ukrajinske snage u rat', rekao je Klintsevich.

'Cjepivo protiv ruskog virusa'

Od ruske aneksije Krima  2014. Ukrajina i Rusija se spore oko rata u istočnoj Ukrajini između proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga u kojem je  u tri godine poginulo više od 10.000 ljudi.

Porošenko je rekao na Facebooku da je potvrdio dogovor o oružju s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom nazvavši ga 'transatlantskim cijepljenjem protiv ruskog virusa agresije'.

'Američko oružje u rukama ukrajinskih vojnika nije za napade nego za jače odbijanje agresora, zaštitu ukrajinskih vojnika i civila kao i za učinkovitu samoobranu prema Članku 51 Povelje UN-a'.

Kijev optužuje Moskvu da šalje vojnike i oružje u tu regiju što Rusija niječe.

  • +24
Prosvjedi u Ukrajini Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Vasily Fedosenko

Rusko je ministarstvo vanjskih poslova reklo kako američka odluka još jednom ugrožava sporazume iz Minska, izvijestila je u subotu novinska agencija TASS.

Ti sporazumi čiji je cilj zaustaviti borbe u Ukrajini, potpisali su Ukrajina, Rusija, Njemačka i Francuska u bjeloruskom glavnom gradu početkom 2015.