GRAĐANSKI RAT U UKRAJINI

Proruski pobunjenici u Donbasu strahuju od 'hrvatskog scenarija'

20.12.2017 u 10:31

Bionic
Reading

Rusija je prema pisanju tamošnjih medija povukla svoje časnike koji su sudjelovali u zajedničkom tijelu za nadzor prekida vatre u Donbasu u istočnoj Ukrajini te se spekulira da bi takav potez Kijev mogao iskoristiti za pokušaj provođenja hrvatskog scenarija, operacije kojoj bi Oluja bila uzor

Dužnosnici ruskog ministarstva vanjskih poslova tvrde da Kijev stvara 'napetu moralnu i psihičku situaciju za ruske vojnike te ometa njihov rad u Donbasu jer im nije dopušteno da prelaze liniju razgraničenja, kao ni razgovor s lokalnim stanovništvom.

U razgovoru za ruske medije jedan od vođa pokreta Anti Majdan, Juri Kot, izjavio je da se radi o lošem razvoju situacije, a ako se doda i činjenica da Kanada naoružava Ukrajinu te da je SAD spreman pridružiti se, stvari po samoproglašenu republiku Donbas mogle bi poći po zlu.

Operacija Oluja Autor: Youtube

Prema riječima aktivista, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko ima obavezu započeti globalni rat s Rusijom i čini se da je hrvatski scenarij sve opipljiviji, aludirajući na operaciju Oluja. U tekstu se navodi da su Ukrajina i Hrvatska 2016. godine uspostavile kontakte tijekom kojih dijele ratna iskustva. Ti kontakti su se nastavili do danas. U Donbasu se ipak nadaju da ih Rusija u slučaju ukrajinskog napada neće napustiti.

Muzejski postav 'Oluja '95' Izvor: Promo fotografije / Autor: Ministarstvo kulture