golemi utjecaj

Zaklada Gates: Nije u redu da smo mi ključni financijeri svjetskog zdravstva, ali nećemo odustati

17.01.2023 u 07:58

Bionic
Reading

Nije u redu da zaklada Billa i Melinde Gates igra tako važnu ulogu u financiranju svjetskog zdravstva, ali nećemo odustati dok ne uskoče drugi, rekao je u ponedjeljak izvršni direktor fondacije.

Zaklada Gates bila je izložena kritikama da je previše moćna i utjecajna u globalnom zdravstvu, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a da ne preuzima razmjernu odgovornost.

U godišnjem pismu objavljenom u utorak, izvršni direktor Mark Suzman odgovorio je na te kritike i istovremeno objavio da će zaklada ove godine potrošiti 8.3 milijarde dolara, najviše dosad.

"Nije u redu da je jedna privatna filantropska organizacija jedna od najvećih financijera globalnih zdravstvenih napora", rekao je Suzman dodajući da bi predvodnice trebale biti države.

"No, da ne bude zabune - ondje gdje postoje rješenja da se sačuvaju i unaprijede životi ljudi, mi ćemo biti tu. Nećemo prestati koristiti svoj utjecaj i svoj novac da bi pronašli rješenja".

Suzman je rekao da cilj zaklade nije govoriti WHO-u i drugim zdravstvenim organizacijama što da rade, nego ponuditi imrazličite mogućnosti i podatke kako bi mogle donositi ključne odluke.

Bill i Melinda Gates, tehnološki milijarder koji je osnovao zakladu, branio je fondaciju od optužbi da joj golemi novac daje neporavdani utjecaj na razvoj svijeta.

Uz ulaganja kojima je cilj iskorijenjivanje bolesti poput malarije i dječje paralize, zaklada je drugi najveći donator WHO-a. To je jedno od pitanja koje su kritičari redovito isticali, posebno tijekom pandemije covida-19.

"Volio bih kada bi nas na toj listi preteklo puno više vlada, jer bi to značilo više spašenih života", napisao je Suzman.

WHO se prošle godine dogovorio da države članice povećaju svoje uplate kako bi se smanjia uloga privatnih donatora i omogućilo organizaciji da novac troši fleksibilnije.