GRAbAR KITAROVIĆ:

'Zajednički jezik bio je politički projekt koji je umro zajedno s bivšom Jugoslavijom'

30.03.2017 u 20:54

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u Splitu da je Deklaracija o zajedničkom jeziku sasvim marginalna stvar o kojoj uopće ne treba raspravljati.

Danas u Hrvatskoj ima toliko problema, 'visi preko 40 tisuća radnih mjesta izravno i preko 100 tisuća ljudi koji su povezani s krizom koju Agrokor proživljava i u tom smislu im ovisi egzistencija', rekla je predsjednica Grabar-Kitarović, od koje su novinari tražili komentar u vezi s Deklaracijom o zajedničkom jeziku.

'Ja mislim da je ta jedna deklaracija sasvim marginalna stvar o kojoj uopće ne treba raspravljati jer taj nekakav zajednički jezik bio je politički projekt koji je umro zajedno s bivšom Jugoslavijom i ona se više nikada neće ponoviti', rekla je predsjednica Republike.

Deklaracija o zajedničkom jeziku, nastala nakon regionalnih konferencija 'Jezici i nacionalizmi', predstavljena je danas u Sarajevu. U njoj, među ostalim, stoji da se u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji 'koristi zajednički, standardni jezik policentričnoga tipa' te da 'četiri naziva za standardne varijante ne znači da su to i četiri različita jezika'.

'Inzistiranje na malom broju postojećih razlika te nasilnom razdvajanju četiri standardne varijante dovodi do niza negativnih društvenih, kulturnih i političkih pojava', navodi se među ostalim u Deklaraciji.