1111 - II

Zahvaljujući neobičnim registracijama proputovao pola svijeta

12.11.2011 u 19:38

Bionic
Reading

Registracijske pločice automobila i skutera sastavljene od jedinica i slova 'I' u Osijeku se već godinama povezuju s kontroverznim Vladimirom Šplajtom, svjetskim putnikom, reporterom i upornim borcem za pravdu na spomen čijeg se imena mnogima podiže kosa na glavi. Unatoč sklonosti jedinicama, jučerašnji 11.11.2011. nije mu bio ništa sretniji od drugih dana

Automobili nissan Qashqai i lancia Y registrirani su na suprugu Goranu, a skuter na kći Rebeku, kako ne bi morao mijenjati pločice kada je prije nekoliko godina mijenjao prebivalište.

'Naručio sam te brojeve jer su mi se sviđali zbog jednostavnosti i elegancije, a i htio sam se razlikovati od onih neinventivnih Jamesa Bondova koji na pločice stavljaju brojeve 007 i svoje inicijale, poistovjećujući se s agentima obučenim da ubiju. To mi je bilo smiješno, pa sam razmišljao kako bih tomu konstruktivno parirao. Nije bilo skupo, puno je jeftinije nego što se misli: za motocikl takve pločice stoje 90 kuna, a za automobil 450 kuna, što nije ni blizu tisućama kuna koliko stoji stavljanje imena na pločice. Moja je poruka jednostavna, a mnogi vjeruju da ti brojevi donose i sreću. Jednom prilikom mi je carinik na granici s Pakistanom rekao da mu izgledaju kao noge stolca. Drago mi je što se drugi nisu sjetili uzeti ih prije mene', rekao nam je Vladimir Šplajt, koji svake godine odlazi na višetjedna putovanja od nekoliko tisuća kilometara automobilom ili skuterom te potom u specijaliziranim magazinima i lokalnim novinama objavljuje putopise. Na taj način nešto i zaradi jer, osim novinarskog honorara, autokuća čijim vozilom putuje obično mu pokrije i troškove goriva.

Numerologijom se, kaže, nije previše bavio, no kako se u zadnje vrijeme o tomu puno više piše nego nekad, rado čita takve članke.

'Znao sam da je to sretna kombinacija, kao što sam za tri šestice znao da simboliziraju zlo. Budući da mi se pločice razlikuju po jednoj brojci ili slovu, mnogi me, poput bivšega gradonačelnika Kramarića, pitaju kako mogu imati dva automobila s istim pločicama. I policijske patrole često su zbunjene kada me zaustave i provjeravaju, jer ukucaju pogrešan broj, pa su zbunjeni kada se u terminalu pojavi drugi automobil. Obično pomisle da je to greška u sustavu, pa im moram objašnjavati u čemu je stvar', priča Šplajt.

Po jedinicama i slovima 'I' na registracijskim pločicama navodno ga je identificirao i djelatnik osiguranja Unikoma kada je netko šarao po njihovu uličnom zidu. Šplajt se, kao dipl. pravnik, u tom komunalnom poduzeću zalagao za prava radnika nasuprot interesima uprave te je dobio otkaz i protiv tvrtke pokrenuo sudski postupak, pa je to bio svojevrstan odgovor uprave, no na sudu je oslobođen optužbi.

'Tko bi normalan s takvim brojevima na automobilu išao činiti nešto kompromitirajuće', pita se Vladimir Šplajt, svjestan da će s takvim pločicama na svojim vozilima teško ostati neprimijećen.