za sve su krive tablice

[FOTO] Ponovno zakuhalo na Kosovu, Vučić traži povlačenje kosovske policije: 'Ne možete tako razgovarati sa Srbijom'

21.09.2021 u 13:00

Bionic
Reading

Blokada cesta na Kosovu blizu granice sa Srbijom nastavila se i danas, a o svemu se nakon sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost oglasio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić

Srbija zahtijeva povlačenje snaga kosovske policije sa sjevera Kosova i da se situacija vrati u prijašnje stanje, pa onda da odemo u Bruxelles razgovarati o svemu i dogovoriti se, ako je moguće', poručio je Vučić poslije sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost.

Vučić je rekao i da je odbio prijedlog koji je jučer dobio od EU-a, a koji govori o tome kako bi trebalo izgledati, kako je rekao, 'navodno kompromisno rješenje'. Prema tom prijedlogu, objasnio je, Albanci bi odustali od 70 posto onoga što su namjeravali raditi na administrativnoj liniji, ali bi uveli 20 do 30 posto novih mjera.

'Odbacio sam to zato što sam sit politike svršenog čina, ne možete tako razgovarati sa Srbijom', kazao je Vučić.

Pozvao je i međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu kako Srbija ne bi morala provoditi bilo kakve mjere, prenosi Blic.

'Netko u Europi mora reći postoji li briselski sporazum ili ne. Taj ćemo odgovor morati dobiti vrlo brzo, jer naše strpljenje nije neograničeno. Dosta je, 3076 dana nas se vuče za nos, a mi patimo zbog mira i svega ostalog, iako Zajednice srpskih općina (ZSO) još nema. Ako nema briselskog sporazuma za drugu stranu, onda nema ni za nas', rekao je Vučić.

Tvrdi da je kosovski premijer Albin Kurti izmislio pravilo o registarskim tablicama jer on i njegovi suradnici računaju da će nešto ukrasti te da će se pojaviti netko tko će Srbiji i Srbima ponuditi kompromis po principu 'pola nama, pola tebi' od onog otetog.

'Nećemo sudjelovati u tome. Ako se prijetnja imovini i životu građana Srbije nastavi, pozvat ćemo NATO i KFOR da zaštite živote i imovinu Srba. Također, svi bi trebali znati da nećemo dopustiti ponavljanje pogroma iz 2004. godine', rekao je Vučić.

  • +14
Napetosti na prijelazu Jarinje između Srbije i Kosova Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Podsjetimo, Srbi na sjeveru Kosova blokirali su u ponedjeljak ceste koje vode do dva granična prijelaza sa Srbijom. Do toga je došlo nakon što su kosovske vlasti objavile da će ih vozači sa srpskim tablicama morati pokriti ili ukloniti i zamijeniti za lokalnu registraciju pri ulasku na Kosovo.

Postrojbe specijalne policije ROSU jučer su od ranog jutra bile u neposrednoj blizini dva prijelaza na sjeveru Kosova - Jarinju i Brnjaku - te su osiguravale primjenu uredbe.

S druge strane kosovske vlasti kažu da samo provode politiku reciprociteta. Kako Srbija ne priznaje Kosovo, ne priznaje  ni njihove registarske tablice, pa se s njima ne može ući na teritorij Srbije. Sada Kosovo postupa jednako prema srpskim registracijama.