bez fizičkog okupljanja

Zagrebački summit: Snažna poruka EU-a zemljama zapadnog Balkana

06.05.2020 u 22:09

Bionic
Reading

Europska unija poslala je u srijedu sa Zagrebačkog sastanka na vrhu snažnu poruku zemljama zapadnog Balkana da imaju nedvosmislenu europsku perspektivu i da je njihova budućnost u Europskoj uniji

Čelnici 27 zemalja članica i šest zemalja zapadnog Balkana završili su u srijedu navečer sastanaka na vrhu koji se održao video-vezom zbog pandemije koronavirusa.

"Iako se sastanak nažalost nije održao onako kako smo htjeli da se fizički okupimo u Zagrebu, mislim da smo u sadržajnom smislu postigli rezultate u skladu s našim i s očekivanjima naših jugoistočnih susjeda. Siguran sam da će narodi i države u našem susjedstvu cijeniti poruku koja je poslana danas iz Zagreba i svih drugih prijestolnica zemalja članica EU-a", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, jedan od organizatora samita.

"Europska unija želi nastaviti podržavati zemlje jugoistočne Europe na njihovu putu prema EU-u. Željeli smo poslati poruku za nastavak dijaloga Kosovo-Srbija. Hrvatska je posebice naglasila da BiH kao njezin najbliži susjed zaslužuje status kandidata za članstvo i da joj u tome treba pomoći. U tom kontekstu, naglasili smo pitanje jednakosti konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, posebice položaja hrvatskog naroda u pogledu legitimnog predstavljanja u najvišim institucijama BiH", rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Plenković se zauzeo da se ovakvi sastanci između EU-a i zemalja zapadnog Balkana ubuduće održavaju barem svake dvije godine.

Izrazio je zadovoljstvo što je tijekom hrvatskog predsjedanja prevladana blokada odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Na pitanje novinara trebaju li neke zemlje u regiji biti zahvalnije prema EU-u i ljubiti europsku zastavu umjesto kineske kao što je to učinio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, Plenković je rekao da nije na njemu da govori u bilo čije ime, ali da su svih šest zemalja jasno aritkulirale svoju europsku orijentaciju.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je istaknula da je zapadni Balkan "apsolutni prioritet za EU" i da ta regija pripada Europskoj uniji.

Ona je naglasila važnost reformi, posebice u pogledu slobode medija, "što je kamen temeljac DNK-a Europske unije i najbolji instrument za borbu protiv dezinformacija".

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel istaknuo je važnost Zagrebačke deklaracije u kojoj je još jednom potvrđena europska perspektiva zemalja zapadnog Balkana.

Pozdravio je i paket pomoći od 3,3 milijarde eura koje je EU namijenila zemljama regije za borbu protiv posljedica pandemije koronvirusa.