KAMERE NA ULICAMA

Zagrebački Big brother snimio 800 prekršitelja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.01.2012 09:18
  • Objavljeno 10.01.2012 u 09:13
Nadzorna kamera zagreb

Nadzorna kamera zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prve nadzorne kamere postavljene u Zagrebu, od 12. prosinca prošle godine do početka 2012., zabilježile su oko 800 prekršitelja koji su većinom ili krivo parkirali svoje automobile ili nisu poštivali prometne znakove

Voditelj prometnog redarstva Grada Zagreba Mate Kraljević izvijestio je za Hinu da je dosada kamerama 'pokriveno' šest predviđenih lokacija i to u Šubićevoj ulici, od Martićeve ulice do Kvaternikovog trga i u Martićevoj od Šubićeve do Heinzelove ulice gdje je postavljeno ukupno 18 kamera.

Kraljević navodi da će, potraju li lijepi dani, kamere početi postavljati i na drugim lokacijama, a prve na redu su lokacije Heinzelova-Nemčićeva, Kaptol-Bakačeva-Trg bana Jelačića i Trg maršala Tita.

'Postavljanje kamera intenzivirat ćemo na proljeće jer planiramo postaviti ukupno 225 kamera na 75 lokacija u središtu Zagreba', rekao je navodeći da će cijeli projekt koštati 16 milijuna kuna plus PDV od čega će jedna trećina biti utrošena za kamere, dok će ostalo biti utrošeno na server i Centar za nadzor u Jagićevoj ulici.

Centar za nadzor radi u dvije smjene i u njemu dežuraju četiri djelatnika prometnog redarstva, a na sustav će biti spojena i prometna policija koja će od 0 do 24 sata moći pratiti stanje u gradskom prometu, ali i nadzirati krši li tko kakva druga pravila primjerice šara li tko po fasadi i slično.

Kraljević je objasnio da, nakon uočenog prekršaja, vlasnicima vozila pošalju obavijest o prekršaju sa slikom gdje se prekršaj dogodio i traže naplatu kazne po Zakonu o prekršajnom postupku ili pak povratnu obavijest tko je vozio automobil u trenutku prekršaja kako bi se od odgovornog mogla naplatiti kazna. Ako se prekršaj ne podmiri do određenog roka, predviđena kazna za neplatiše je dvije tisuće kuna, napominje.

Zasad su, navodi dalje Kraljević, najčešće kazne za krivo parkiranje od 300 kuna i za nepoštivanje prometnog znaka od 500 kuna, dok su rjeđe kazne za parkiranje na mjesta predviđena za vozila osoba s invaliditetom.'Cilj nam je da prekršaja bude što manje', kazao je Kraljević ocjenjujući da je parkiranje u javnim garažama, primjerice na Kvaternikovom trgu, puno sigurnije, ali i jeftinije rješenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi