uspješno razdvajanje

Zagrebačke sijamske blizanke očekuje i zatvaranje trbušne stjenke

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 15.05.2019 20:24
  • Objavljeno 15.05.2019 u 20:24
Ruža Grizelj i Danko Mikulić

Ruža Grizelj i Danko Mikulić

Izvor: Screenshot / Autor: screenshot HRT

Ruža Grizelj, pročelnica Zavoda na neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb i Danko Mikulić, opći dječji transplantancijski kirurg KB Merkur, dio tima od 25 ljudi koji je prije 2,5 mjeseca izveo složeni medicinski zahvat uspješno razdvojivši sijamske blizanke Kristina i Valentina, gostujući u Temi dana HRT-a objasnili su o koliko se kompleksnom i zahtjevnom zahvatu radilo i što djevojčice još čeka

Naveli su kako se radilo u najvećoj tajnosti te da su pripreme za operaciju trajale šest tjedana, a sama operacija je trajala više od 13 sati.

Operacija je uključivala jednu od najdužih anestezija u Hrvatskoj, timski rad sedam kirurga i sedam anesteziologa, te ukupno 25 osoba u operacijskoj sali, a 30 u intenzivnoj njezi.

Liječnici su naveli da cijelu priču dodatno zakomplicirala činjenica da su djevojčice rođene dva mjeseca prije vremena jer je uobičajeno da se zahvat razdvajanja obavlja kad navrše tri, četiri ili pet mjeseci.

'Šanse za uspješno razdvajanje rastu s njihovom dobi, a u našem slučaju one su rođene dva mjeseca prije vremena. Uz to imale su tešku bolest pluća, nisu mogle samostalno disati, jedna je preboljela tešku upalu crijeva, a ono što je rijetko i nije baš opisano u literaturi je međublizanačka transfuzija. Jednoj je prijetilo zatajenje bubrega, a drugoj srca i nismo imali puno vremena', kazala je Grizelj.

Naveli su kako puno toga nisu znali dok sama operacija nije počela jer kod tako male djece nije moguće sve vidjeti ranije.

Djevojčice su bile spojene s donjim dijelom prsne kosti i dijelom trbuha, a nakon zahvata liječnici su promatrali funkcionira li svaka jetra za sebe, mogu li crijeva prihvatiti normalnu prehranu i biti dostatna za rast i razvoj te su pazili na moguće infekcije.

Liječnici su naveli kako je nakon prve uslijedio niz drugih operacija te kako ih očekuje još.

'Čeka ih i zatvaranje trbušne stjenke koja još nije zatvorena', pojasnila je Grizelj i dodala da će iskustvo koje su imali sasvim sigurno poslužiti i drugim liječnicima diljem svijeta jer su zagrebačke sijamke po mnogočemu bile osobite.

  • +13
  • +10

Konferencija za medije u KBC-u Zagreb o uspješnom razdvajanju sijamskih blizanki

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!