izvješće

Zagrebačka županija među najsigurnijima u Hrvatskoj

15.07.2020 u 15:42

Bionic
Reading

Zagrebačka županija je prema broju kaznenih djela na 100.000 stanovnika među najsigurnijim županijama u Hrvatskoj, rečeno je u srijedu na sjednici zagrebačke Županijske skupštine na kojoj je prihvaćeno izvješće PUZ-a o osnovnim sigurnosnim pokazateljima za prošlu godinu

Po riječima načelnika Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Marka Rašića, broj kaznenih djela na 100.000 stanovnika u Zagrebačkoj županiji je 844, a hrvatski prosjek je 1370. Tijekom 2019. na području Zagrebačke županije zabilježeno je 2610 kaznenih djela, 1975 prometnih nesreća te 2863 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2018. kriminalitet je u porastu za 12 posto, ali je razriješenost bolja za 7,2 posto.

Prometnih nesreća manje je za 6,9 posto, a broj smrtno stradalih u prometu manji je za 31,3 posto.

Područje Zagrebačke županije s aspekta sigurnosti ocijenjeno je kao izuzetno sigurno i poželjno za život, a kao i prethodnih godina velika pozornost usmjerit će se na mnogobrojne preventivne programe te stručno usavršavanje policije, ističe se u priopćenju iz Ureda župana Zagrebačke županije.

Novac za Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju

Navode i kako su na današnjoj sjednici Županijske skupštine jednoglasnom odlukom vijećnici podržali sufinanciranje projekta 'Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu - Industrija 4.0' za što će Zagrebačka županija kroz tri godine osigurati 20 milijuna kuna. Za taj je projekt iz Europskog socijalnog fonda odobreno 50 milijuna kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj 30 milijuna kuna.

Regionalni centar kompetentnosti organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. U Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, koja je ujedno i nositelj cjelokupnog projekta uspostavit će se Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se Srednja škola Dugo Selo razvijati kao Centar izvrsnosti za robotiku.

Završetak izgradnje novih objekata, kao i njihovo opremanje projektiranim strojevima i uređajima planira se do sredine 2023., dok će Regionalni centar kompetentnosti - Industrija 4.0 biti u punoj funkciji do kraja 2023. godine.

Članovi Županijske skupštine na današnjoj su sjednici informirani i da su sva trgovačka društva, zavodi, ustanove i specijalne bolnice kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija u 2019. poslovali pozitivno.