roditelji ljuti

Zagrebačka skupština predlaže drastično smanjenje naknade roditeljima odgojiteljima, Bandić poručuje: Ništa se neće promijeniti

07.01.2020 u 16:08

Bionic
Reading

Zagrebačka gradska skupština odlučila je izmijeniti demografsku mjeru roditelj odgojitelj i to na štetu oko 5000 osoba koje bi, ako izmjene budu odobrene, mogle ostati bez obećane novčane pomoći

U javno savjetovanje pušten je nacrt prijedloga Odluke s izmijenjenim uvjetima za korisnike mjere Roditelj odgojitelj, prema kojem će roditelji odgojitelji primati novčanu pomoć od Grada dok najmlađe dijete ne napuni osam godina, a ne 15 kako je bilo do sada.

Nadalje, smanjuje se i iznos novčane naknade s 4264 kune, koliko je iznosila naknada za siječanj 2019. godine, na 4250 kuna, te će ona postati fiksna, odnosno pomoć neće više iznositi 65 posto prosječne bruto plaće djelatnika u gospodarstvu Grada Zagreba za razdoblje od prvog do osmog mjeseca prethodne godine.

Ključne izmjene su i to da roditelj mora biti nezaposlen najmanje šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva te dobno ograničenje, pa tako naknadu više neće moći ostvarivati roditelji troje ili više djece čije je najmlađe dijete predškolske dobi, a najstarije ima najviše 26 godina, nego ako im najstarije dijete nije starije od 18 godina.

  • +4
Bandić položio vijenac kod spomenika Nikoli Tesli u Masarykovoj Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko ističe kako je ovaj nacrt prijedloga pušten 'ispod radara' u javno savjetovanje te su zatražili sastanak s vodstvom gradskog Ureda za demografiju. Također poziva sve korisnike ove mjere da svoje primjedbe pošalju do 23. siječnja do kada je otvoreno javno savjetovanje.

'S obzirom na to da u ovom trenutku ne možemo pretpostaviti na koga bi se odnosili određeni novi uvjeti, niti kakva je zamisao kada bi Odluka stupila na snagu, zatražili smo sastanak s vodstvom Ureda za demografiju. Na osnovi njihovog pojašnjenja na naša pitanja znat ćemo se zauzeti i to će biti stav koji će zaštititi stečeno pravo naših korisnika i nećemo dozvoliti mijenjanje u apsolutnom opsegu, jer su mnogi svoje odluke donosili na osnovi tada ponuđenog i neprihvatljivo je mjeru prekrajati po svim točkama, a da se ne vodi briga hoće li isti preko noći ostati bez svog prava na status', objasnila je predsjednica Udruge.

Što je to mjera roditelj odgojitelj?

Mjera roditelj odgojitelj uvedena je krajem 2016., uoči lokalnih izbora. Roditelj odgojitelj može biti osoba koja u zajedničkom kućanstvu živi s najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete još nije polaznik osnovnoškolskog programa obrazovanjaa najstarije dijete u trenutku podnošenja zahtjeva nije starije od dvadeset i šest godina života te ispunjava ostale potrebne uvjete. 

Novčana pomoć se isplaćuje mjesečno, a iznosi 65 posto prosječne bruto plaće djelatnika u gospodarstvu Grada Zagreba za razdoblje prvog do osmog mjeseca prethodne godine. Pravo na novčanu pomoć prestaje kada dijete navrši 15 godina. 

Gradonačelnik Milan Bandić pak uvjerava kako neće doći ni do kakvih promjena dok je on na vlasti te je poručio roditeljima da se ne trebaju bojati.

'Ništa se mijenjati neće to je javno savjetovanje, a konačnu odluku će donijeti gradonačelnik. Nijedna se mjera koja je na snazi neće ukinuti dok sam ja gradonačelnik. Ni godine, ni iznosi. Poruka roditeljima je da se ne trebaju bojati dok je gradonačelnik - Bandić. On je rodonačelnik ideje roditelja odgojitelja kao što je rodonačelnik pomoći za prvo, drugo i treće dijete. Ni jedna se mjera neće dirati, ovo je javno savjetovanje', rekao je gradonačelnik u utorak za medije te dodao kako će se 23. siječnja vidjeti što građani žele i nakon toga će donijeti odluku.

Ipak ove riječi nisu umirile roditelje odgojitelje koji su ljuti i još uvijek u neizvjesnosti, kako se može vidjeti iz komentara na društvenim mrežama, šalju pritužbe te čekaju sastanak kako bi se razjasnile sve nejasnoće. Pozivaju na tužbe i prosvjede, da izađu na ulice u što većem broju te se izbore za svoja prava i budućnost svoje djece.