35 kaznenih djela

Zagrebačka policija: Advent u sigurnosnom smislu prošao u najboljem redu

14.01.2020 u 13:24

Bionic
Reading

Advent u Zagrebu, kojega su od 30. studenoga do 7. siječnja pohodili brojni domaći i strani posjetitelji, u sigurnosnom smislu prošao je u najboljem redu, ocijenila je u utorak zagrebačka policija koja je na prostoru odvijanja Adventa zabilježila 35 kaznenih djela, među kojima je bilo najviše krađa

'Tijekom održavanja Adventa nije zabilježen nijedan sigurnosni događaj koji bi izazvao pozornost javnosti, niti događaj koji bi narušio pozitivan subjektivni osjećaj sigurnosti kod posjetitelja', rekla je na konferenciji za novinare voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU zagrebačke Marija Goatti.

Voditelj Odjela za prevenciju i metodologiju rada policije PU zagrebačke Davor Novinc dodao je da su policajci s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i sigurnosti poduzeli niz preventivnih i represivnih mjera, koje su doprinijele povoljnom općem stanju sigurnosti.

Pritom je izvršena provjera ili utvrđivanje identiteta nad 664 osobe, pronađeno je 13 osoba na osnovu potrage, 10 ih je privedeno zbog počinjenja kaznenog djela, 28 zbog prekršaja, a nad jednom osobom uporabljena su sredstva prisile.

Doček na Trgu bez ijednog incidenta

Policija je tijekom Adventa zabilježila 35 kaznenih djela, najviše džepnih krađa, njih 18. Zabilježeno je i osam običnih krađa, pet teških krađa, jedna krađa, jedno razbojništvo i jedna razbojnička krađa. Za vrijeme organiziranog dočeka Nove godine na Trgu bana Jelačića nije zabilježen nijedan incident, naglasili su u policiji.

Novinc je istaknuo da je policija tijekom Adventa surađivala s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo radi ilegalnih letova bespilotnih letjelica iznad područja Maksimira i Zoološkog vrta, gdje su se također održavale adventske manifestacije. U ilegalnom upravljanju dronovima policija je zatekla tri osobe.

Voditelj Službe prevencije zagrebačke policije Velimir Tišma kazao je da je prevencija kroz samozaštitno ponašanje građana odigrala važnu ulogu i tijekom akcije 'Mir i dobro', s obzirom da nije zabilježeno nijedno ozljeđivanje prilikom uporabe pirotehnike.

  • +8
Predstavljeni policajci iz Slovenije i Mađarske koji će pomagati turistima na Adventu u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Tijekom održavanja te akcije policija je oduzela devet komada vatrenog oružja, 2722 komada streljiva, 0,4 kilograma eksploziva i jedno eksplozivno sredstvo. Zabilježeno je i jedno propucavanje ugostiteljskog objekta iz automatskog oružja, dodao je Tišma.

Ideja o suradnji s policijama iz Kine i Južne Koreje

'Tijekom održavanja Adventa zabilježena je i odlična suradnja s Hrvatskom turističkom zajednicom i Turističkom zajednicom Grada Zagreba, kao i sa stranim policajcima iz Mađarske, Sloveniji i Italije koji su po prvi put uključeni u zagrebačke adventske manifestacije', kazao je Tišma.

Dodao je i da je, s obzirom na veliki broj gostiju iz Kine i Južne Koreje, pokrenuta ideja o suradnji s policijama tih zemalja s obzirom na pozitivna iskustva tijekom ljetne turističke sezone.

'Osim što bi im bili na raspolaganju u bilo kakvoj situaciji, policajci iz Kine i Južne Koreje pomagali bi hrvatskim policajcima u uspostavi što bolje komunikacije', zaključio je Tišma.