SJEĆANJE NA HEROJA I MIROTVORCA

Zagrebačka izložba 'Tko je tebi Reihl Kir?'

24.09.2010 u 15:28

Bionic
Reading

Na policajca koji je mirotvorstvo platio glavom, kao i na dugogodišnji nemar nadležnih u otkrivanju naručitelja njegova ubojstva ovih dana podsjeća izložba naslovljena 'Tko je tebi Reihl-Kir?' koja se večeras u 19 sati otvara u Domu likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu

Tko je tebi Reihl-Kir? Malo bi rođenih nakon 1991. znalo odgovoriti na to pitanje. A i kako bi mogli? - pita se kolegica Slavica Lukić u današnjem osvrtu u Jutarnjem listu.

Ni jedan trg u Hrvatskoj, ni jedna škola, ni ulica (osim u Osijeku), čak ni kratki prolaz ne nose njegovo ime. Udžbenici povijesti koji mlade uče o početku i kraju Domovinskog rata prešućuju ga. A bio je istinski junak, i to od one vrste kojoj, da je poživio, ne bi trebale usluge haaških odvjetnika.

Napore Reihl-Kira da spriječi rat u Slavoniji prekinuli su hici ispaljeni iz ruke pripadnika rezervnog sastava hrvatske policije Antuna Gudelja. U selu Tenja nedaleko od Osijeka Gudelj je 1. srpnja 1991. ispalio 19 metaka u automobil u kojem se Reihl-Kir zajedno vozio sa srpskim predstavnicima osječke i lokalnih vlasti.

Zahvaljujući samo višegodišnjoj upornosti udovice osječkog šefa policije, Jadranke Reihl-Kir, a nakon niza političko-pravosudnih peripetija, Gudelju je u svibnju 2009. izrečena kazna od 20 godina zatvora. Međutim, ni Državno odvjetništvo, ni sud nisu pokazali nikakvu volju da otkriju i kazne one koji su navodili Gudeljevu ubojitu ruku.

Četiri mirovne nevladine organizacije iz Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije, koje su je osmislile i organizirale, ovu izložbu s teškim upitnikom u naslovu vode od Beograda, preko Zagreba, Osijeka, Rijeke, Splita do Ljubljane.

Ali dok ratni ministar Gojko Šušak već godinama u Zagrebu ima svoju aveniju (doduše, sada konačno i osporenu), u Osijeku ni 19 godina nakon Reihl-Kirova ubojstva ni jedna institucija ne želi ustupiti prostor za izložbu posvećenu uspomeni na njega.