poslovno izvješće za 2020.

Zagrebačka Čistoća poslovala s gubitkom od 245 milijuna kuna, otpad se sve više razdvaja, ali prihodi od prodaje sekundarnih sirovina su smiješno mali

14.09.2021 u 15:24

Bionic
Reading

Problemi s otpadom u Zagrebu iz godine u godinu sve su veći. Osim nesavjesnih građana koji glomazni i građevinski otpad ostavljaju kako i gdje stignu, toga što nitko u svojoj blizini ne želi ni kompostanu ni odlagalište šute, Jakuševca koji je odavno trebao biti zatvoren te činjenice da grad raste, a s njim i količina otpada, sve veći problem je i poslovanje gradske Čistoće

Naime treću godinu zaredom gradski čistači završili su u gubitku. U 2020. godini on je dosegnuo razinu od 245 milijuna kuna, a godinu ranije iznosio je 135,5 milijuna kuna. Razloge za 109,2 milijuna kuna lošiji rezultat nego u 2019. godini u Čistoći vide u nekoliko stvari. Prije svega u nemogućnosti povećanja cijene, što je bilo planirano za početak 2020. godine, ali je Ustavni sud donio rješenje kojim je to privremeno onemogućeno, a drugi je potres uslijed kojega je Čistoća bila angažirana na dodatnom prikupljanju građevinskog i glomaznog otpada, kao i na pranju ulica nakon toga.

Uz to, Čistoća je, navodi se u izvještaju Zagrebačkog holdinga za 2020. godinu, imala ulaganja u infrastrukturu te povećanje broja zaposlenih. Nadalje se navodi da troškove povećava i ulazni trend količina odvojeno prikupljenog otpada, ali i povećanje cijena zbrinjavanja pojedinih njegovih frakcija.

Naime, prema poslovnom izvješću, u 2020. trošak zbrinjavanja glomaznog otpada, biootpada, otpadne plastične ambalaže, otpadnog drva i drugih frakcija ostvaren je kod vanjskih oporabitelja u ukupnom iznosu od 111 milijuna, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje tih troškova za 68 milijuna kuna (uz porast količina s 39,4 na 79,1 tisuću tona).

Istodobno, navodi se, prihod od prodaje sekundarnih sirovina nije dovoljan da bi pokrio novonastale troškove. Prihodi od prodaje odvojeno prikupljenog otpada ostvareni su u iznosu od 7,4 milijuna kuna i, u odnosu na prethodnu godinu, veći su za 1,8 milijuna kuna ili 31,7 posto.

  • +5
Zagrebačka Čistoća Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Čistoći ističu da je na smanjenje operativne dobiti u prošloj godini utjecalo smanjenje poslovnih prohoda (-2,8 milijuna kuna) te povećanje poslovnih rashoda za 104,9 milijuna kuna. Veliko povećanje rashoda objašnjava se rastom prije svega materijalnih troškova (71,5 milijuna kuna), od čega najviše otpada (67,7 milijuna) na troškove zbrinjavanja odvojeno prikupljenog otpada, prikupljenog više nego prije, a do toga je, kako se navodi, došlo iz tri razloga: zbog povećanja količine uslijed bolje infrastrukture, činjenice da se od požara u srpnju 2019. na platou Jakuševca glomazni otpad ne razvrstava te se iz njega ne izdvaja komunalni otpad, a treći je zbrinjavanje otpada nakon potresa.

Osim materijalnih troškova, rasli su troškovi osoblja za 35 milijuna kuna uslijed rasta bruto plaća i većih troškova naknada radnicima sukladno novom kolektivnom ugovoru. U Čistoći je s posljednjim danom 2020. bio zaposlen 1981 radnik, što je 26 više nego godinu ranije, a zanimljivo je to da je u ovoj podružnici ZGH, u kojoj je zaposleno i najviše ljudi, i najveći broj radnika koji su prevalili 55 godina. Njih je 321.