TVRDI SLUŽBENI BEOGRADSKI MENADŽER

'Zagreb može učiti od Beograda, ali i Beograd od Zagreba'

13.12.2015 u 17:03

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sastao se sredinom tjedna s beogradskim gradskim menadžerom Goranom Vesićem te Nikolom Nikodijevićem, predsjednikom Skupštine Beograda. Prilikom susreta naglasili su kako dvije najveće metropole u regiji izvrsno surađuju, ali kako će se ta suradnja na više polja, prije svega gospodarskom, turističkom, kulturnom i sportskom, idućih mjeseci još intenzivirati. Nikodijevićev i Vesićev dolazak u Zagreb bila je izvrsna prilika za to da gradski menadžer za tportal predstavi najavljene oblike suradnje, ali i da hrvatskoj javnosti iz prve ruke predstavi projekt Beograd na vodi te ostale projekte od kojih bi, po njegovim riječima, i Zagreb mogao imati značajne koristi. Pritom je podsjetio kako će Zagreb iduće godine biti domaćin samita gradonačelnika Jugoistočne Europe, a koji je prošle godine održan prvi put u Beogradu

Vesić je na početku razgovora istaknuo kako Zagreb i Beograd kao dva najvažnija grada u regiji odlično surađuju, o čemu ponajviše govori i upravo dogovorena organizacija Dana Zagreba u Beogradu te Dani Beograda u Zagrebu.

'Takva inicijativa naišla je na pogodno tlo budući da su u Beogradu jako popularni Dani Istre i Dani Hvara pa je logično da je sazrelo vrijeme da se dva grada predstave jedan drugome što će dodatno učvrstiti našu suradnju. Naša javnost, naime, ne zna kako se Beograd, Zagreb i Ljubljana dogovaraju za zajednički izlazak na jedan natječaj za projekt unapređenja javnog prometa koji financira EU. U Bruxellesu su bili iznenađeni kako nastupamo zajedno pa su nam obećali podršku. To je najbolji pokazatelj, ali i recept kako možemo zajedno dalje', kazao je Vesić dodavši kako Beograd upravo prolazi put koji je Zagreb već prošao prilikom priključenja Europskoj uniji i korištenju fondova iz EU-a. Time bi Beograd, smatra Vesić, od Zagreba mogao preuzeti korisna iskustva kako ne bi ponovio neke greške.

'Budući da dvije države, Srbija i Hrvatska dobro surađuju, ne vidim prepreke u suradnji dvaju gradova. Smatram kako se između dva grada može ostvariti znatno bolja suradnja na području gospodarstva. No ono što je bitno naglasiti jest to da suradnju moramo intenzivirati preko čitavog niza projekata čiji okosnicu drže mladi ljudi jer smo dovoljno upućeni jedni na drugi', mišljenja je beogradski gradski menadžer.

Prema Vesiću, između Beograda i Zagreba postoji velika frekvencija dolaska mladih pa je tako istaknuo kako se upravo finaliziraju pripreme za doček Nove godine u glavnom gradu Srbije koji mladi iz Hrvatske rado posjećuju. 'Nama su gosti iz Hrvatske, koji su pored Slovenaca najbrojniji gosti za Novu godinu izuzetno važni te se trudimo da im pružimo brojne zanimljive sadržaje koji traju nekoliko dana', kazao je Vesić dodajući kako će ovogodišnji doček biti spektakularan jer traje četiri dana, dok će za svaki od četiri dana biti organizirani koncerti za svačiji ukus. Gradski menadžer pritom ističe kako glavni grad Srbije za novogodišnje praznike postaje pravi turistički centar regije, dok beogradska Nova godina polako postaje turistički brend. Vesić podsjeća kako je Beograd prošle godine od dočeka inkasirao čak 26 milijuna eura koji grad na Dunavu i Savi tjera na dodatna ulaganja, jer će samim time i prihodi biti veći.

Govoreći s Vesićem o gradu na dvije rijeke, kao neizbježna tema nametnuo se projekt Beograd na vodi koji je gradski menadžer predstavio kao krucijalni projekt koji će u potpunosti promijeniti imidž grada i shvaćanja o njemu u svijetu, pored ubrzanog razvoja industrije Beograda, a samim time i Srbije zbog otvaranja novih radnih mjesta. 'Beograd na vodi prijelomna je točka poslije koje se naš glavni grad, a samim time i cijela država razvijaju u drugom pravcu. Ovaj projekt vrijedan 3,5 milijardi eura promijenit će naš grad i Srbiju tako da ćemo jednog dana s ponosom moći reći da je to bio trenutak kada je počeo naš ubrzan razvoj', mišljenja je Vesić koji dodaje kako će Beograd na vodi donijeti bolju budućnost svim građanima srbijanskog glavnog grada, bez obzira podržavaju li ga danas ili osporavaju.

Prema njegovim riječima, izgradnja 1,8 milijuna kvadrata stambenog i poslovnog prostora na prostoru Savskog amfiteatra, više od 20.000 novih radnih mjesta i posao za cjelokupnu građevinsku industriju Srbije, predstavljaju pozitivne efekte. 'Malo se zna da smo, zahvaljujući ovom projektu, čak i prije početka njegove realizacije, pokrenuli važne infrastrukturne projekte koji su desetljećima bili zamrznuti', istaknuo je Vesić podvukavši kako je najvažnija posljedica realizacije projekta to što će Beograd postati poslovni i turistički centar Balkana što će pak predstavljati vrlo uvjerljiv poziv drugim investitorima da dođu u srbijansku prijestolnicu i ulože novac u druge projekte. Projektom Beograd na vodi naglasio je Vesić, grad će se koristiti i nekim zagrebačkim iskustvima kada su u pitanju povlačenje novca iz EU fondova, ali i kvalitetno rješavanje sustava gradske kanalizacije.

Na pitanje o protivnicima projekta iza kojeg stoji kapital iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vesić je naglasio da su prosvjedi koji su popratili projekt za njega očekivani, ali se to često događa kada se pokreću progresivni projekti. 'Postoje projekt koji su iznad politike. Kada se gradio Eiffelov toranj u Parizu ili neboder Shard u Londonu, bilo je prigovora kako će narušiti vizuru grada, a danas su neizbježni brendovi i zaštićeni trademark gradova. Kad god se nešto mijenja, bit će i određenog otpora, no to je smo pokazatelj toga kako u demokratskom društvu svatko ima pravo na svoje mišljenje', smatra Vesić koji dodaje kako će uskoro kao drugi krucijalni projekt za Beograd krenuti i studija o izgradnji podzemne željeznice koja je još uvijek nedosanjani san grada.

Na pitanje što Zagreb može naučiti od Beograda projektom Beograd na vodi, Vesić smatra kako glavni grad Hrvatske može primijeniti taktiku kojom se pri realizaciji važnih projekata vodio srbijanski premijer Aleksandar Vučić. 'Predsjednik Vlade Srbije na svako putovanje u inozemstvo vodio je gospodarstvenike koji su predstavljali projekte potencijalnim investitorima. Tu nema čekanja da vam netko dođe, vi sami morate biti efikasni i vući investitore za rukav. Hitno moramo mijenjati način razmišljanja kako smo najvažniji na svijetu. Mi smo mala tržišta i kao takvi sami se moramo pokrenuti i privlačiti strani kapital koji može pomoći našim posrnulim gospodarstvima', zaključuje Vesić.

379155 ,334626 ,407973 ,407320