pravomoćna presuda

Zagreb mora platiti više od pola milijuna eura za bespravno korištenje prostora Arhiva Toše Dapca

22.01.2024 u 13:36

Bionic
Reading

Grad Zagreb mora u ime Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) platiti tvrtki Benz 528 tisuća eura za korištenje trećine poslovnog prostora na prvom katu u Ilici 17, u kojem je bio smješten Arhiv fotografa Toše Dapca. Osim spomenute naknade, Grad mora podmiriti trošak postupka u iznosu od 16 tisuća eura plus kamate, kao i trošak revizije u iznosu nešto manjem od četiri tisuće eura

Epilog je to deset godina stare sudske trakavice koja je svoju pravomoćnost dobila još u rujnu prošle godine, ali je javnosti postala poznata tek sada, jer će se o isplati odštete raspravljati na Skupštini Grada u četvrtak. Premda su MSU, odnosno Grad Zagreb kao vlasnik i osnivač, i Republika Hrvatska, kao suvlasnik dvije trećine prostora, zatražili reviziju sudskog postupka, MSU-u zbog pravomoćnosti presude prijeti ovrha, što bi mu otežalo rad, pa je s tvrtkom Benz postignut dogovor o obročnoj otplati u tri navrata u naredna tri mjeseca.

Prostor u Ilici 17 nalazi se u kući Job, sagrađenoj 1930. godine, a Tošo Dabac deset godina kasnije u njoj će imati atelje u prostoru obitelji Kaufman na prvom katu. Dolaskom komunističkih vlasti prostor mu se oduzima i stavlja pod okrilje države. Raspadom Jugoslavije počinje postupak povrata oduzetih nekretnina. Kaufmanovim nasljednicima vraćena je trećina od 117 kvadrata tog prostora u Ilici 17.

Od 2005. godine Grad Zagreb postao je vlasnik Arhiva Toše Dapca, a on je tri godine ranije, rješenjem Ministarstva kulture, postao kulturno dobro. Grad je Arhiv, smješten u spomenutom prostoru, dao na upravljanje MSU-u, pa su potpisali ugovor s državom o najmu, ali ne i s drugim suvlasnikom - tvrtkom Benz.

Ta je tvrtka 2014. tužila MSU i Trgovački sud presudio je 2019. u njenu korist. Arhiv se, prema presudi, mora iseliti, a Benzu treba platiti i najam za period od 2005. do 2017. godine u iznosu od 1,5 milijuna kuna (197 tisuća eura) s kamatama. MSU, Grad i država se žale, a Visoki trgovački sud preinačava presudu suda prvog stupnja i odbija tužbeni zahtjev Benza u cijelosti.

  • +17
U MSU-u otvorena izložba 79 godina atelijera Dabac u Ilici Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Međutim tvrtka traži reviziju, koju je Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio i odbio žalbu MSU-a i države, potvrđujući prvostupanjsku presudu u dijelu u kojem je MSU-u naloženo iseljenje, a ukinuta je presuda Visokog trgovačkog suda u preostalom dijelu i predmet je vraćen na ponovni postupak. Potom je Visoki trgovački sud u rujnu prošle godine odbio žalbu MSU-a i države te je potvrđena presuda Trgovačkog suda.

Arhiv sa 160.000 umjetničkih predmeta, negativa i autorskih povećanja te vrijedna fotografska oprema, biblioteka i arhivska građa legendarnoga zagrebačkog fotografa već nekoliko godina zbog neadekvatnih tehničkih uvjeta ne nalaze se u Ilici, već u samom MSU-u.