DIPLOMATSKI SKANDAL

Zagreb austrijskom veleposlanstvu ovršio račun!

18.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Grad Zagreb ovršio je s računa Veleposlanstva Republike Austrije 50 tisuća kuna zbog neplaćanja komunalne naknade, ali je zbog proceduralne pogreške vratio novac na račun

Iako smo od Grada zatražili odgovore na nekoliko pitanja, od Dinka Bilića, pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, dobili smo tek štur odgovor da je račun ovršen.

Neslužbeno, od izvora bliskih Gradu, doznajemo da zemlja čijih više od 700 tvrtki djeluje u Hrvatskoj i koja je najveći strani ulagač u našu zemlju pune tri godine nije plaćala komunalnu naknadu te da se pritom pozivala na Bečku konvenciju.

No u Gradu su bili drugačijeg mišljenja, jer ako sva ostala veleposlanstva, ali i svi drugi vlasnici i korisnici stambenih i poslovnih prostora te zemljišta, plaćaju naknadu, nema razloga da to ne rade i Austrijanci.

O kakvoj je proceduralnoj pogrešci bila riječ pa je novac vraćen na račun, Bilić nije pojasnio, ali je dodao da su 'trenutno u tijeku razgovori o reguliranju obveza Veleposlanstva, a u skladu s važećom pravnom regulativom i međunarodnim pravnim propisima te u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova'.

Zbog čega su Austrijanci odlučili ignorirati ono što svi drugi plaćaju, od njih nismo uspjeli saznati jer ni nakon poslanog upita prije trinaest dana i telefonskog razgovora prije sedam dana, u kojem nam je rečeno da je upit proslijeđen u Beč, odgovor nije stigao. Bečka škola, nema što.

Nakon što smo objavili članak stigao je telefonski poziv iz austrijskog veleposlanstva u kojem su se ispričali za ne odgovaranje na upit, potvrdivši pri tom sve napise iz članka uz dodatak da otvoreno pitanje između njih i Grada oko komunalne naknade  nastoje riješiti na zadovoljavajući način za sve strane uz pomoć Ministarstva vanjskih i europskih poslova.