IMA SE, MOŽE SE

Zagorska županica počastila se novim Passatom

07.12.2012 u 16:57

Bionic
Reading

Nakon što je u ožujku 2010. godine zbog pritiska javnosti propao pokušaj kupnje novog luksuznog službenog županijskog automobila, ovih je dana ipak ispred zgrade Županije osvanuo novi vozni park.

Za potrebe županice Sonje Borovčak i županijskog protokola na leasing je kupljen novi Passat 2.0 TDI s četiri pogonska kotača vrijedan više od 250 tisuća kuna, a društvo mu prave upola jeftiniji auti Škoda Octavia, Suzuki SX 4x4 kao i nova Opel Corsa koja je navodno mijenjana za staru županijsku Vectru.

'Ne vidim ništa sporno u kupnji novih vozila. Pa Županijska skupština donijela je proračun u kojem je preko operativnog leasinga na pet godina predviđena kupnja novih vozila. Naša Vectra bila je stara deset godina, nedavno se i zapalila pa se više nije dala popravljati. Zar da u službenim autima riskiramo svoje živote', rekla je zagorska županica Sonja Borovčak.

Dodala je kako sve županije imaju svoje protokolarne aute, neke čak i dva, a ovaj u Zagorju je među jeftinijima u Hrvatskoj.

Ne zna koliko vrijede

Na pitanje kolika je točna vrijednost novih vozila, županica koja je odmah nakon proslave Dana Krapine poslovno otputovala u Berlin po europsko priznanje za energetsku učinkovitost, nije znala odgovoriti. No, 20. lipnja otvoren je postupak javne nabave motornih vozila i tamo je navedena procijenjena vrijednost od 545 tisuća kuna, s rokom ponuda do 13. srpnja.

Na kupnju novih vozila se na HDZ-ovoj konferenciji za novinare osvrnuo i čelnik zagorske oporbe Žarko Tušek.

'Kada se broj nezaposlenih u zadnje četiri godine gotovo udvostručio, kada svaki dan bez posla ostane desetak Zagoraca, kada mnogi Zagorci jedva preživljavaju kopajući po kantama za smeće, mi moramo plaćati nečije privatne ekshibicije. Zar se županica nije mogla voziti i u upola jeftinijem autu, zar baš mora imati četiri pogonska kotača. Zar tim novcem nisu mogli pomoći zagorskom gospodarstvu, gdje im je socijalna osjetljivost, pitao je Tušek.

Kad su joj novinari prenijeli riječi HDZ-ovaca, županica im je odgovorila da oni nemaju što komentirati jer se zna na koji su način i s koliko novca HDZ-ovci, dok su bili na vlasti, kupovali aute.

Sukob interesa

'Osim toga Tušek je zaposlen u jednoj autokući pa je i u sukobu interesa', rekla je županica.

Podsjetimo, prije dvije i pol godine tadašnji župan Siniša Hajdaš Dončić u Narodnim je novinama objavio oglas da putem operativnog leasinga nabavlja službeno vozilo s 260 konjskih snaga i pogon na sva četiri kotača, koje bi stajalo oko 400 tisuća kuna. No, tada je okupljenim novinarima rekao da je oglas objavljen zbog 'gerila marketinga' želeći ih privući da bi im predstavio zagorski turistički projekt Bajka na dlanu.