insajderska analiza STANJA U SDP-U

Zagorje je crveno, a Primorje blijedi: Kolarova pobjeda teža je od Komadinine

27.05.2017 u 10:38

Bionic
Reading

Nakon što je SDP opet izgubio lokalne izbore u Zagrebu - puno gore nego 2013. jer im više ni lista za Gradsku skupštinu nije prva u gradu - komentatori su počeli SDP nazivati primorsko-goranskom strankom. Zgodno zvuči, ali to je još uvijek površna i pretjerana ocjena. No ako se loši trendovi nastave, SDP bi na idućim lokalnih izborima 2021. doista mogao postati gotovo isključivo regionalna stranka usidrena u Primorju i Hrvatskom zagorju, eventualno s još ponekom svijetlom točkicom u nekom malom gradu poput Čakovca i Koprivnice. SDP je i na ovim lokalnim izborima osvojio samo dvije županije

Zlatko Komadina peti put je postao župan Primorsko-goranske županije, a Željko Kolar drugi put župan Krapinsko-zagorske županije.

Na prvu, njihovi uspjesi su jednaki jer su i jedan i drugi svoje konkurente rasturili već u prvom krugu izbora za župana, a i njihove liste za županijske skupštine uvjerljivo su pobijedile liste političkih suparnika.

No uspoređujući rezultate SDP-a u te dvije županije s rezultatima postignutim na ranijim lokalnim izborima, očita je tendencija stalnog rasta SDP-a u Krapinsko-zagorskoj županiji te blagog ali konstantnog pada SDP-a u Primorsko-goranskoj županiji.

Komadina sve manje uvjerljivo pobjeđuje svoje protivnike na izborima za župana, baš kao i njegova županijska lista. S druge strane, Kolar sve uvjerljivije 'mete' svoje političke konkurente - i u borbi za župana i u bitki za Županijsku skupštinu.

Potpuno je očito da zagorski SDP na terenu unazad desetak godina radi kudikamo bolje nego njihove kolege iz Primorsko-goranske organizacije.

'Radilo se u Zagorju i prije dobro, ali veliki pozitivni iskorak dogodio se zapravo 2009. godine kada je SDP prvi put pobijedio na izborima (Siniša Hajdaš Dončić postao je župan), odnosno otkada je tamošnju SDP-ovu organizaciju preuzeo Hajdaš Dončić (također 2009. godine, nap. a.).

Tamo smo prije dvadesetak počeli gotovo iz ničega, jer nemojte zaboraviti da su se tada glasači iz Zagorja radije priklanjali desnim opcijama. Prvenstveno HDZ-u. A onda je SDP isključivo svakodnevnom borbom na terenu osvajao glas po glas, općinu po općinu, grad po grad. Danas možemo reći da je Zagorje crveno', tvrdi za tportal vrlo iskusni insajder iz zagrebačke organizacije SDP-a.

Od sedam gradova koliko ih ima u Krapinsko-zagorskoj županiji SDP je na ovim izborima pobijedio u pet gradova, u Oroslavlju se u drugom krugu protiv HDZ-a bore za mjesto gradonačelnika, a jedino u Krapini SDP opet neće biti na vlasti.

U Primorsko-goranskoj županiji trend je suprotan - tamo u ofenzivi nije SDP, nego njihovi ljuti protivnici iz HDZ-a koji su na ovim izborima uzeli skoro cijelu obalu istočno od Rijeke.

Jedan od naših sugovornika iz zagrebačkog SDP-a posebno je naglasio činjenicu da 'ne da više ne možemo osvojiti Crikvenicu ili Novi Vinodolski, nego tamo više ne možemo ni dostojanstveno izgubiti'.

Tako oštra ocjena našeg sugovornika nije samo frustracija, nego i žaljenje za ne tako davnim vremenima kada je SDP 'ubijao' konkurente ne samo u Rijeci i Županiji, nego i uzduž kvarnerske obale. Recimo 2005. godine SDP je uvjerljivo pobijedio i u Novom Vinodolskog i u Crikvenici. Četiri godine kasnije u Crikvenici su još jednom pobijedili HDZ, ali samo s 95 glasova više, dok su u Novom Vinodolskom brutalno poraženi od HDZ-a. Nakon toga HDZ pobjeđuje u ta dva grada na svakim idućim izborima.

Svi naši sugovornici slažu se da je rezultat SDP-a postignut na ovim lokalnim izborima u Zagorju daleko vredniji od rezultata SDP-a u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

'Budimo potpuno jasni. U Rijeci i Primorju SDP je na vlast došao puno lakše nego drugdje u Hrvatskoj zato što su tamošnji birači bili ideološki izrazito bliski idejama SDP-a. Pogotovo tadašnjim idejama SDP-a. U Zagorju je situacija bila bitno drugačija. Tamo su naši SDP-ovci birače morali 'kupiti' radom i rezultatima, a ne ideološkim pričama. Jer, budimo realni, birači u Zagorju pogotovo prije desetak godina ideološki su bili puno bliže HDZ-u', tvrdi jedan iskusni SDP-ovac.

Dobri poznavatelji prilika u SDP-u objasnili su nam glavne razlike na kojima uspjehe temelji Zlatko Komadina, odnosno zagorski dvojac Željko Kolar (župan) i Siniša Hajdaš Dončić (šef zagorskog SDP-a).

Komadina je, kažu, šarmantan i simpatičan čovjek koji se rijetko svađa s ljudima i koji rijetko krši svoju riječ. Imao je, tvrde, i mudrosti, ali i sreće što je za suradnike u županijskoj upravi izabrao vrlo sposobne a politički neambiciozne ljude. Dakle, ljude koji će mu dobro odrađivati sve županijske poslove, a nikada ga politički neće ugroziti.

Zbog toga ta županija i funkcionira bolje od većine ostalih hrvatskih županija. Sve to mu omogućuje dugi staž na mjestu župana.

Siniša Hajdaš Dončić i Željko Kolar uspjeh SDP-a u Zagorju izgradili su prvenstveno upornim terenskim radom. Sugovornici iz SDP-a primjećuju da su tamošnji načelnici i gradonačelnici uglavnom fokusirani na rad s biračima i bavljenje svojim poslovima za koje su i izabrani.

'Jedina politički jaka figura s nacionalnom prepoznatljivošću je Siniša Hajdaš Dončić. Nije da drugi nemaju političke ambicije, ali zagorski SDP ima sreću što nitko od njih nije bolesno ambiciozan. Znaju se oni na stranačkim sastancima i jako grdo posvađati, ali njihova je snaga što to ne izađe u javnost. Sve se riješi u kući.

Dobar su tim i ne dopuštaju središnjici iz Zagreba da im se previše petlja u posao. Zasad kombinacija Kolar-Hajdaš Dončić dobro funkcionira', kaže naš sugovornik iz središnjice SDP-a.

Zaključno, većina naših sugovornika smatra da dugoročno veću šansu za preživljavanje na vlasti imaju zagorski SDP-ovci.

'Komadina nema nasljednika i veliko je pitanje što će biti kada se on povuče u političku mirovinu. Slično je i s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. I on je već godinama u laganom padu, novi lider se ne rađa, a stanju SDP-a u Primorsko-goranskoj organizaciji ne pomažu ni odnosi između Komadine i Obersnela koji su često turbulentni', zaključuje jedan zagrebački SDP-ovac.