Zbog'afere dragulji' Zagorca je početkom listopada Austrija izručilaHrvatskoj, a on se od tada nalazi u pritvoru zagrebačkog zatvora uRemetincu.

U optužnici podignutoj 24. listopada Zagorca se tereti da je kaopomoćnik ministra ovlašten za kupnju naoružanja u rujnu 1993. odnjemačkog trgovca Josefa Rothaichnera preuzeo drago kamenje kaojamstvo za pet milijuna američkih dolara koje je MORH Rothaichneruplatio za nabavu oružja za obranu Hrvatske.

Zagorec je dragulje držao u sefu u svome uredu, no nije ihevidentirao u službenoj dokumentaciji. Početkom 2000. kada jerazriješen dužnosti dragulje nije razdužio, već ih je iznio iz MORH-a,čime je pribavio nezakonitu imovinsku korist i oštetio državniproračun, smatra tužiteljstvo.

Afera je otkrivena tijekom suđenja Hrvoju Petraču zbog otmice Zagorčeva sina Tomislava, kada je bivša tajnica Snježana Šiprag posvjedočila da je Zagorec odnio drago kamenje.

Nakon što je prije godinu i pol dana pokrenuta istrage u kojoj muje određen pritvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na dokaze isvjedoke te teških okolnosti kaznenog djela, najodlikovaniji hrvatskigeneral pobjegao je u Austriju.

U tajnoj istrazi sutkinja Erna Dražančić ispitala je više svjedoka među kojima i Rothaichnera, bivšeg ravnatelja Hrvatske izvještajne službe (HIS) Miroslava Tuđmana, nedavno ubijenog novinara Ivu Pukanića te Josipa Fereka,bivšeg Zagorčevog poslovnog partnera. Jedan od razloga za pritvor bioje upravo strah da bi osumnjičeni general mogao utjecati na Fereka.

Iskazi svih saslušanih svjedoka do sada su ostali nepoznati. Ujavnost su jedino procurili dijelovi iskaza njemačkog trgovca oružjemkoji je, navodno, ponovio iskaz dan pred austrijskim sudom, gdje jerekao da dragulji nisu postojali. Zagorec se u istrazi branio šutnjom.

Na stranicama crne kronike Zagorec se prvi puta pojavio krajem2003. kada su ga u garaži u centru Zagreba pretukli nepoznati batinaši.Tri godine kasnije otet mu je tada maloljetni sin, za što je, izmeđuostalog osuđen Petrač i njegov sin Novica.

Mediji su nagađali da iza otmice u stvari stoje neriješeni poslovniračuni bivših prijatelja i poslovnih parnera, a Zagorec je tijekomboravka u Austriji tvrdio da mu je u Hrvatskoj život u opasnosti.Sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda predsjedava Siniša Pleše.