NAVODI AUSTRIJSKOG NEWSA

Zagorcu osam godina za nestale dragulje?

22.12.2008 u 07:50

Bionic
Reading

Zagrebačko suđenje početkom listopada iz Austrije izručenom bivšem generalu Vladimiru Zagorcu već je napola gotovo. No iz Austrije stižu glasine da će hrvatsko pravosuđe presuditi Zagorcu krivicu i kazniti ga većom zatvorskom kaznom

U rubrici Top-secret austrijski tjednik News navodi da Zagorčeva odvjetnica iz Beča Elisabeth Rech zvoni na uzbunu, a podsjeća da se, otkako je Zagorec izručen Hrvatskoj, u Zagrebu dogodilo nekoliko s time povezanih ubojstava. Aludirajući na dosadašnju neprilagođenost hrvatskog pravosuđa onome u EU, austrijski novinari navode da se u bečkim pravosudnim krugovima već može čuti da će Zagorec biti osuđen na – osam godina zatvora, prenosi Večernji list.

Zagorca naše pravosuđe tereti da je kao pomoćnik ministra obrane, ovlašten za kupnju oružja, u rujnu 1993. od njemačkog trgovca Rotheichnera preuzeo drago kamenje, kao jamstvo za pet milijuna američkih dolara koje je MORH platio trgovcu za oružje. Zagorec je, navodno, držao dragulje u sefu, ali ih nije službeno evidentirao te, kada je 2000. razriješen dužnosti, dragulje nije razdužio, nego ih je iznio.

Tužiteljstvo smatra da je time pribavio nezakonitu korist i oštetio državu. Te su tvrdnje otkrivene tijekom suđenja Hrvoju Petraču zbog otmice Zagorčeva sina Tomislava, a bivša je Zagorčeva tajnica Snježana Šiprag posvjedočila da je Zagorec odnio dragulje.

Šiprag je isto potvrdila i na suđenju u Zagrebu, a Petrač je odlučio ne sudjelovati u procesu i dalje ne svjedočiti.

Obrana očekuje da će 20. siječnja njemački trgovac oružjem Rotheichner posvjedočiti (videolinkom) da nije predavao nikakve dragulje Zagorcu. Obrana će, kao svjedoke, pozvati barem jednog od bivših ministara financija, Prku, Jašića ili Škegru, jer 'pet milijuna dolara nije moglo samo tako nestati, kao što to tvrdi optužba', kažu branitelji Vladimira Zagorca.