OPTUŽBE IZ ŠVICARSKE

Zagorca se sumnjiči za pranje 7 milijuna €

Vladimir Zagorec

Vladimir Zagorec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovacev

Dok Vladimir Zagorec u pritvoru čeka da Vrhovni sud razmotri njegovu žalbu na presudu Županijskog suda u slučaju dragulji kojom je osuđen na sedam godina zatvora, Državno odvjetništvo bi ubrzo protiv njega moglo inicirati još jedan novi kazneni postupak

Prema informacijama koje Jutarnji list ima iz neslužbenih izvora, radi se o sumnjama u pranje novca u inozemstvu. Pritom se spominje iznos od sedam milijuna eura. DORH je prije nekoliko godina istražujući tajne račune s novcem za obranu Hrvatske prvenstveno u austrijskim bankama zatražio putem međunarodne pravne pomoći podatke o korisnicima, ovlaštenim osobama te o priljevu i odljevu novca kao i sredstvima koja su možda ostala na nekim računima.

Takvi i slični podaci također su zatraženi od još nekih zemalja, između ostalog Lihtenštajna i Švicarske. No, dok je suradnja s Austrijacima još donekle i funkcionirala, druge dvije spomenute države nisu baš bile voljne davati podatke o klijentima svojih banaka i njihovim računima. Austrijske vlasti prosljedile su dobar dio podataka, pazeći ipak pritom na interese svojih banka. Švicarska, Lihtenštajn i neke druge zemlje manje više su se oglušivale na zahtjeve iz Hrvatske.

Međutim, na koncu su Švicarci umjesto traženih podataka ponudili Hrvatskoj preuzimanje već pripremljenog slučaja protiv umirovljenog generala Zagorca. Tamošnji istražitelji navodno su posumnjali u porijeklo novca na računu u jednoj Švicarskoj banci za koji je Vladimir Zagorec imao potrebna ovlaštenja. Istražujući tijek novca vezan za taj bankovni račun, zaključili su kako postoji opravdana sumnja da se radi o opranom novcu.

Radi li se o sredstvima koja su prebacivana iz austrijskih banaka ili su povezana s određenim Zagorčevim poslovima nismo uspjeli doznati. U našem Državnom odvjetništvu o novom slučaju za sada uporno šute.

Međutim, iz pouzdanih izvora se doznaje da je DORH pristao preuzeti slučaj i da su Švicarci već prosljedili prikupljenu dokumentaciju i popratne informacije hrvatskim vlastima. S obzirom da je tužiteljstvo pristalo preuzeti predmet, ubrzo se mogu očekivati i konkretni koraci prema otvaranju istrage protiv Vladimira Zagorca.

Cropix

Cropix

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Zagorec pred sudom

Podsjetimo, Vladimir Zagorec izručen je lani iz Austrije te je u međuvremenu nepravomoćno osuđen zbog “krađe” dragulja vrijednih najmanje pet milijuna dolara iz MORH-a.

Budući se glavni logističar MORH-a, višestruko odlikovan zbog zasluga u naoružavanju Hrvatske, po odlasku s dužnosti 2000. godine počeo baviti investicijskim poslovima u astronomskim iznosima počele su se potvrđivati sumnje istražnih organa da je Zagorec možda tijekom rata, a i kasnije, dio sredstava namijenjenih za obranu Hrvatske stavljao sa strane.

Odnosno, da je od sredstava s tajnih računa i tijekom odrađivanja poslova u ime MORH-a stvorio pologe u određenim austrijskim bankama s kojima je ranije usko surađivao i ostvario bliske osobne kontakte.

Naime, odselivši u Austriju, Zagorec je postao vlasnik ili partner u više tamošnjih tvrtki, zaklada i fondova, ali i tvrtki u Lihtenštajnu, koje su se uglavnom bavile ulaganjima u nekretnine. Astrijske banke pritom su njegovim tvrtkama za niz investicijskih projekata odobrile desetke, prema nekim medijima i stotine milijuna eura kredita.

U austrijskom parlamentu, pred kojim je i sam Zagorec saslušan zbog sumnje u pranje novca zajedno s prijašnjim čelnim ljudima Hypo Alpe Adria banke, spominjao se iznos od 260 milijuna eura odobrenih kredita. Sama Hypo banka u Austriji objavila je podatak da Zagorec kod njih ima kreditni okvir od oko 70 milijuna eura.

Vladimir Zagorec tada u parlamentu u Beču nije želio govoriti o svojim projektima koje je kreditirala Hypo banka navodeći da se radi o poslovnoj tajni.

No, zanimljivo je da se iza Zagorčevih investicijskih tvrtki primjerice PZ ulaganja, Molteha ili Dubrovačkih vila, na koncu kao osnivači ili kupci udjela pojavljuju tvrtke u vlasništvu pojedinih prijašnjih čelnika Hypo banke ili njima bliske osobe. Neke od tih tzv. fantomskih tvrtki registrirane preko istog odvjetničkog ureda i na istoj adresi u Vaduzu u Lihtenštajnu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi