SINDIKATI PODRŽALI REBALANS

'Zadovoljni smo jer građani neće biti oštećeni'

23.08.2010 u 17:09

Bionic
Reading

Nakon gotovo četverosatnog sastanka koalicijskih partnera u Banskim dvorima premijerka Kosor i uži kabinet Vlade dočekali su predstavnike sindikalnih središnjica na razgovoru o novom rebalansu proračuna

Među prvima je na Markov trg došao predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević koji je na vijest o tome da novim rebalansom ne bi smjelo biti rezanja plaća i mirovina odgovorio svojim prijedlogom kako bi proračun mogao izgledati.

'Ja sam već rekao da je pogrešan put intervencija na rashodovnoj strani jer se tu ne može puno uštedjeti, a narušava se ionako loš standard građana. Hrvatska bi trebala strukturirati proračun na industrijalizaciji', rekao je Matijašević i objasnio da su najbolji primjeri zemlje Europske unije poput Poljske, Češke i Slovačke koje na temeljima industrije izlaze iz krize, dok su zemlje koje se baziraju na uslužnim djelatnostima poput Grčke, Španjolske i Hrvatske u najvećim problemima.

'Ja bih želio da se rebalans bazira na poljoprivredno-prehrambenoj industriji, tekstilnom sektoru te metalnoj i drvnoj industriji, a usto uvesti porez na aktivu banaka', kaže Matijašević koji smatra da ako se građanima mogao uvesti harač i banke mogu istrpiti kratkoročni porez na svoju aktivu te da bih HNB i izvršna vlast morale bankare onemogućiti da teret prebace na građane.

Također je rekao da smo i danas u krizi svjedoci 'bahatog pokazivanja vikendica, dvoraca, aviona, luksuznih jahti' te da bi bio red da se zemalja izvuče iz krize na način da uzme onima koji imaju.

Ostali čelnici sindikata nisu davali izjave osim Vilima Ribića koji je na ulasku vikao: 'Bankari, paraziti!'

Nakon što su od premijerke Kosor čuli da neće biti rezanja plaća i mirovina, sindikati su rebalansu dali zeleno svijetlo.

'Sindikati podržavaju ovakav prijedlog rebalansa proračuna jer neće biti rezanja plaća i mirovina, ni naknada i subvencija za poljoprivredu', izjavio je koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević

'Zadovoljni smo jer većina građana neće biti oštećena rebalansom proračuna', rekao je Matijašević dodavši kako bi trebalo izvidjeti mogućnost uvođenja poreza na aktivu banaka.

S obzirom na predloženi rebalans, deficit državnoga proračuna trebao bi iznositi 4,5 posto BDP-a, ocijenili su sindikalci.