podaci ministarstva zdravstva

Zabrinjavajući podatak; u danu otkriveno 10 melanoma na Korčuli i Pelješcu

15.09.2023 u 12:30

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva, koje od 14. do 16. rujna provodi javnozdravstvenu akciju pregleda madeža i ranog otkrivanja melanoma na Korčuli i Pelješcu, izvijestilo je da su dermatolozi u jednom danu pregledali 610 građana, i utvrdili 62 sumnje na maligne bolesti i 10 melanoma

Do kraja akcije pregledat će se više od 1600 građana, a građane pregledava tim od 21 dermatologa iz cijele Hrvatske u domovima zdravlja Korčula te "Dr. Ante Franulović" Vela luka, dodali su iz ministarstva.

Akcija je dio Nacionalnog programa prevencije i ranog otkrivanja melanoma, a javnozdravstvena akcija pokrenuta je zajedno s Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za melanom pri KBC-u Sestre Milosrdnice.

“Po učestalosti pojavnosti melanoma Hrvatska je na 17. mjestu od 27 zemalja Europe, ali je na 4. mjestu prema smrtnosti”, istaknuo je na Korčuli ministar zdravstva Vili Beroš.

Komentirajući rezultate dosadašnjih pregleda na Korčuli i Pelješcu, u kojima su liječnici među 610 pregledanih građana, utvrdili 62 sumnje na maligne bolesti i 10 melanoma, Beroš je istaknuo da te brojke dovoljno govore o opravdanosti te javnozdravstvene akcije.

Beroš je istaknuo da je rak kože, posebno melanom, jedan od agresivnijih i na liječenje otpornih zloćudnih tumora kod ljudi. Potrebno je naglasiti da je u slučaju ranog otkrivanja bolesti, stopa petogodišnjeg preživljenja izrazito visoka, dok je u kasnijim stadijima petogodišnje preživljenje je u znatnom padu.

Načelnica sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu, javno zdravstvo i zdravstveni turizam pri Ministarstvu zdravstva Ivana Portolan Pajić napomenula je da, za razliku od drugih akcija u kojima se građani pozivaju putem medija, u prethodnoj akciji u Kninu kao i na postojećoj u Korčuli i Pelješcu, građane su kontaktirali obiteljski liječnici što se pokazalo iznimno učinkovitim.

“Stoga će ovaj koncept biti i temelj budućeg Nacionalnog programa jer nadležni liječnik primarne zdravstvene zaštite najbolje može procijeniti rizike i uputiti svoje pacijente na daljnji specijalistički pregled”, istaknula je Portolan Pajić.

Akademkinja Mirna Šitum, voditeljica referentnog centra ministarstva za melanom pri KBC-u Sestre Milosrdnice, istaknula je da se akcija realizirala uz snažnu suradnju bolničke i primarne zdravstvene zaštite, i to na ciljanim lokalitetima.