SLOVENSKI EU ZASTUPNIK

'Zabili ste autogol zbog kojeg nećete u EU 1. srpnja!'

25.01.2013 u 21:56

Bionic
Reading

Nepravomoćna presuda Općinskog suda u Zagrebu prema kojoj stara i nova Ljubljanska banka Hrvatskoj moraju vratiti glavnicu od 254,76 eura, plus zatezne kamate, te sudske troškove po ocjeni slovenskog eurozastupnika Jelka Kacina u petak predstavlja 'autogol' zbog kojega Hrvatska neće 1. srpnja ove godine, kako je predviđeno postati članicom EU-a

Takva je stajališta Kacin, inače izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, iznio u priopćenju za javnost koje prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Presuda općinskog suda u predmetu Privredna banka Zagreb protiv stare i nove Ljubljanske banke predstavlja 'autogol' hrvatske vlade, naveo je u priopćenju Kacin, te iznosi poznato stajalište Ljubljane kako se Hrvatska obvezala Sloveniji i Europskoj uniji da prihvaća kako je pitanje stare devizne štednje sukcesijske naravi, a ne obveza Slovenije.

Hrvatska vlada je presudom protiv Ljubljanske banke odstupila od zaključaka Europskog vijeća, pa je sada na pravom putu da spriječi ulazak Hrvatske u EU sa 1. srpnja, tvrdi Kacin, te dodaje da će slovenski parlament sada teško moći ratificirati hrvatski pristupni ugovor, što bi hrvatsko članstvo moglo odgoditi za godinu dana.

Sud je odlučivao o predmetu koji je u nadležnosti sporazuma o sukcesiji sljednica bivše SFRJ, a Hrvatska tako pokazuje da ne poštuje obveze koje je prihvatila u procesu pristupanja Europskoj uniji. Hrvatska vlada je svjesna tih obveza, ali ih svjesno krši, tvrdi Kacin, te dodaje da je sada upitno o čemu bi Slovenija i Hrvatska na temu stare štednje uopće mogle pregovarati nakon što je presuda donesena, a Slovenija ratifikaciju pristupnog ugovora uvjetuje upravo povlačenjem tužbi protiv slovenskih banaka pred hrvatskim sudovima.

Vijest o presudi koja je nepravomoćna, a donesena je još u srpnju, medijski je odjeknula jer bi mogla biti presedan za druge tužbe u pitanju Ljubljanske banke.

No, hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić u petak je opetovano rekla da je hrvatska strana spremna povući slučajeve koji se vode pred hrvatskim sudovima , dakle punomoći bankama za te sudske postupke, ukoliko se uspije sa slovenskom stranom dogovoriti alternativan način rješavanja problema.