TRANSFORMACIJA GRADA

'Za zeleni Split': Puljak najavio sadnju 1750 stabala i 13.000 grmova

04.10.2023 u 13:25

Bionic
Reading

Tijekom ove i sljedeće godine planirano je u Splitu sađenje 1750 novih stabala i 13.000 grmova, najavili su u srijedu gradonačelnik Ivica Puljak i direktor tvrtke Parkovi i nasadi Siniša Gašparević predstavljajući projekt "Za zeleni Split"

"Usmjerit ćemo sve naše zelene politike tako da se Split transformira u zeleni grad", poručio je Puljak s konferencije za novinare dodajući kako će projekt biti na dnevnom redu sljedeće sjednice Gradskog vijeća 19. listopada. Gašparević je izvijestio da će u sklopu projekta "Za zeleni Split" osim sadnje stabala i grmova biti postavljeno i 39 slavina za pitku vodu i 50 klupa.

Puljak je također najavio da će biti osigurana dodatna sredstva za financiranje uređenja platoa na Žnjanu jer su tri pristigle ponude skuplje od od procijenjenih 35 milijuna eura, koje je Puljak ranije spominjao.

  • +4
Puljak ZaZeleni Split Izvor: Cropix / Autor: Vojko Bašić

"Kad se izabere ponuda promijenit ćemo financiranje kako bismo osigurali dodatna sredstva za uređenje Žnjana", rekao je. U Gradskoj tvrtki Žnjan u utorak su otvorene ponude pristigle na natječaj za izvođača radova na uređenju platoa - prva je ponuda od 45,5 milijuna eura, druga traži 58,3 milijun eura, a treći ponuđač 65 milijuna eura. Na upit mogu li se za to koristiti i sredstva od 55 milijuna eura, koja je nedavno premijer Andrej Plenković najavio da će biti namijenjena Splitu u sklopu ITU mehanizma, Puljak je odgovorio kako su to "sramotno mala sredstva".

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Bašić

"To je jedna od lošijih priča, HDZ je podijelio europska sredstva po vrlo netransparentnom kriteriju gradovima u kojima su oni na vlasti, a oštetio Split i Zagreb", ustvrdio je. Od ITU sredstava predviđen je određeni iznos za Žnjan i nadam se da ćemo to realizirati, kaže Puljak.