ČUVAJTE SE VRUĆINA

Za vikend stiže prvi toplinski udar do +35

15.06.2012 u 10:12

Bionic
Reading

Za vikend nam u cijelu Hrvatsku stiže prvi pravi ovogodišnji toplinski udar. Temperature će u subotu, a osobito u nedjelju ponegdje dosezati 34 ili 35°C, upozoravaju prognostičari

Ove vrijednosti uglavnom se odnose na dolinu Neretve, šibensko zaleđe i kninsku kotlinu, no drugdje će biti samo malo niže.

Za vikend u cijeloj Hrvatskoj možemo očekivati suho, sunčano i vruće vrijeme. Vjetar će biti slab, danju duž obale slab maestral ili zmorac, a noću burin. Jutarnje temperature u kopnenim će se krajevima kretati između 14 i 16°C, a duž obale od 18 do 20°C. Dnevne će u većini krajeva biti oko 30 ili nešto iznad, osobito ponegdje u unutrašnjosti Dalmacije gdje bi termometri mogli pokazivati oko 34°C.

U prvoj polovici sljedećeg tjedna očekuje se nastavak pravog ljetnog, sunčanog i vrućeg vremena. Jutarnje temperature će se i u unutrašnjosti približiti 20°C, dok će duž obale biti i stupanj-dva više. Maksimalne dnevne u kopnenim krajevima i unutrašnjosti Dalmacije bit će oko 33°C, a ponegdje bi se mogle približiti i 35°C. Malo ugodnije bit će u gorskim krajevima oko 30°C te uz more gdje će se mjeriti slične ili koji stupanj više temperature.

Temperature mora sada su uglavnom između 21 i 23°C, a s dolaskom ovog vrućeg vala očekujemo i njihov porast do sredine sljedećeg tjedna posvuda za barem 1 do 2°C, rekao je Daniel Pavlinović iz tima udruge Crometeo.

Prema nekim naznakama, oblačnije vrijeme s mjestimičnim kišama i manjim osvježenjem može se očekivati tek u drugom dijelu sljedećeg tjedna.

Zanimljivosti

20. lipnja 1908. godine u Osijeku je zabilježen apsolutni lipanjski maksimum koji je iznosio 39,6°C. Istovremeno, apsolutni lipanjski minimum u istom gradu, koji je ujedno i jedna od najnižih temperatura zabilježenih u lipnju u Hrvatskoj (izuzev Zavižana) bio je samo 1°C, 9. lipnja 1962.

Danas je Sv. Vid, a u pučkoj meteorologiji kaže se 'Vidovska kiša ječmu je škodljiva', što bi trebalo značiti da ne bi trebalo biti problema s ječmom niti nestašice piva.