HAPŠENJE TAJKUNA

Za što se tereti Miškovića?

12.12.2012 u 11:56

Bionic
Reading

Tužitelj Miljko Radisavljević pročitao je novinarima navode iz kaznene prijave protiv najvećeg srpskog tajkuna Miroslava Miškovića, po kojima se tereti da je nezakonito stekao višemilijunsku dobit

Prema navodima iz kaznene prijave, Miroslav i Marko Mišković, kao i Milo Đurašković, u razdoblju od 2005. pa do kraja 2010. kao suvlasnici u privatiziranom Preduzeću za puteve Niš, a preko njega i suvlasnici više poduzeća za ceste, neosnovano su iz tih tvrtki izvukli novac i imovinu vrijednu oko 30 milijuna eura, javlja B92.

Radisavljević je precizirao da su od zajedničkog posla osumnjičeni zaradili oko 30 milijuna eura, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 milijuna eura, Mili Đuraškoviću 10 milijuna eura, a kompaniji Hemslejd 1,2 milijuna eura.

Prema riječima tužitelja, u kaznenoj prijavi se navodi da su zajednički posao Mišković i Đurašković započeli 2005. godine kupovinom PZP Beograd za 23 milijuna eura, koliko je platila kompanija Hemslejd Miroslava Miškovića.

Kasnije, 2006. godine je u vlasništvo PZP Niš ušla off shore kompanija Mera invest s Nizozemskih Antila, u vlasništvu Marka Miškovića, koja je uložila u dokapitalizaciju PZP Niš devet milijuna eura i time stekla oko 48 posto dionica tog poduzeća.

Novac koji je uplatila off shore kompanija iskorišten je za vraćanje kredita Hemslejdu i tako praktično ostao u kompanijama pod kontrolom obitelji Mišković. Prilikom izlaska Miškovića iz posla s cestovnim kompanijama 2008. godine prije ugovorenog roka vraćen je kredit Hemslejdu pozajmicama, i to od poduzeća koja su bila u postupku privatizacije i iz kredita.

Potom je Mera invest prodala dionice PZP Niš Nibens korporaciji
, čiji je jedini vlasnik Milo Đurašković, a prethodno je gotovo tri puta uvećana njihova vrijednost, objasnio je tužitelju. To je učinjeno, kako je rekao Radisavljević, unaprijed dogovorenom prodajom na burzi samo 37 dionica PZP Niš vrijednih 325.000 dinara (oko 37 tisuća eura).

Te dionice prodao je Milo Đurašković, a kupio ih Zoran Kaitović, što je poslužilo da se na osnovi zanemarive trgovine po broju dionica i njihovoj vrijednosti na zahtjev Delta brokera izvrši procjena pojedinačne vrijednosti dionica na 110 eura, rekao je tužitelj.

Prodajom dionica PZP Niš po tako neosnovano uvećanoj vrijednosti Mera invest je ostvarila prihod od 25 milijuna eura i stekla poslovnu zgradu u Takovskoj broj 6, površine preko 3.500 četvornih metara, rekao je Radisavljević.

Ukupna zarada tvrtke Mera invest i Marka Miškovića iz tog posla iznosi 1.545.000.000 dinara.

Marko Mišković voli krstariti hrvatskim Jadranom


Tužitelj je dodao da je Nibens korporacije za kupovinu dionica sredstva osigurala kreditom od 25 milijuna eura, za čiju su otplatu solidarno jamčila cestovna poduzeća koja se sada nalaze u stečaju ili za koja su raskinuti ugovori o privatizaciji.

Radisavljević je napomenuo da će tijekom današnjeg dana (srijeda) početi saslušanje svih osumnjičenih koje je Uprava kriminalističke policije privela u Tužiteljstvo za organizirani kriminal.

On je dodao da je ova akcija nastavak postupka koji je započeo prije više od godinu i pol istragom o privatizaciji kruševačke fabrike FAM koja je u vlasništvu Nibens grupe.