stigla ciklona

Za srednju i južnu Dalmaciju izdano crveno upozorenje: U prekidu brojne pomorske linije, rive pod morem

17.01.2023 u 21:13

Bionic
Reading

Na snazi je crveni Meteoalarm za srednju i južnu Dalmaciju, što znači da vremenske prilike mogu biti izuzetno opasne. Iz DHMZ-a savjetuju da se izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja

Uslijed premještanja ciklone preko naših krajeva, snijeg pada u gorju, duž Jadrana obilna kiša. Na moru probleme stvara olujan vjetar južnoj smjera koji diže visoke valove, stoga su u prekidu brojne trajektne i katamaranske linije, osobito na području Dalmacije, piše N1.

Zbog kombinacije olujnog vjetra, niskog tlaka zraka i plime brojne neke rive našle su se pod morem. I tijekom idućih sati dobro se držati kopna. Na moru su, naime, lokalno moguće nevere. Očekuje se vrlo jako, mjestimice olujno jugo i jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra 35-65 čvorova (65-120 km/h), prognoza je Tee Blažević za N1 televiziju.

U utorak su prekinute sve Jadrolinijine katamaranske i tri trajektne linije na splitskome plovnom području, a u prekidu su i mnoge katamaranske linije duž cijelog Jadrana.

Sutra se očekuje promjenljivo oblačno s povremenom kišom, uglavnom na Jadranu i uz njega gdje će biti obilnija i praćena grmljavinom. U gorskim će područjima biti susnježice i snijega, osobito u višem gorju. Umjeren, na Jadranu i u gorju jak jugozapadni i južni vjetar popodne će postupno slabjeti. Najniža jutarnja temperatura od 2 do 7, u Gorskom kotaru ponegdje niža, a na Jadranu od 7 do 12 °C. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 10 do 15 °C, u gorju niža, prognoza je DMHZ-a.

  • +6
Olujno jugo u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

'Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja', savjetuju iz DHMZ-a.