'MOĆNI' HRVATSKI ZAKON

Za spavanje u autu platili 600 kuna kazne

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.06.2009 09:54
  • Objavljeno 05.06.2009 u 09:39
Spavanje u autu

Spavanje u autu

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Švicarskog turista hrvatskog podrijetla Zvonimira Pišonića skupo je stajala odluka da prenoći u automobilu uz glavnu cestu, na parkiralištu pred restoranom jer mu je ujutro na prozor pokucao revni komunalni redar. Pišonić je na koncu morao platiti 600 kuna, a potužio se smatrajući da je prevaren i da nije trebao dobiti kaznu jer su, prema njegovim tvrdnjama, on i prijatelj Andre Mattli s autom stali zbog umora vraćajući se s ljetovanja kući

– Spavali smo na parkiralištu pred restoranom jer smo bili umorni, a ujutro rano je došao taj čovjek i htio nam naplatiti 1.600 kuna. Rekli smo da nemamo novaca na što nam je odgovorio da ćemo ići na sud i čekati tri dana. Zaustavili smo se zbog umora na povratku kući, a proveli smo s još dvojicom prijatelja tjedan dana u Šibeniku

Na koncu nam je taj čovjek napisao račun na 600 kuna kao kaznu za spavanje. Pa, zar se vozač ne može zaustaviti i odmoriti. Tamo su bili parkirani i kamioni čiji su nam vozači rekli da su nas prevarili – priča Pišonić za Novi list

– Kamioni su imali hrvatske tablice i nisu morali ništa platiti. Čuli smo da se tako svakog dana traže strane tablice i njima pišu kazne. On je znao da smo tamo, vidio je registraciju ispričao nam je kažnjeni Pišonić navodeći kako ih je kaznio komunalni redar Marko Nekić.

Getty

Getty

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

U Hrvatskoj možete stati i predahnuti, ali ne i zaspati u autu

Kako priča ima i drugu strane, kontaktirali smo Marka Nekića i detaljnije se raspitali o naplaćenoj kazni. Nekić nam je objasnio kako je Švicarcima naplatio minimalnu kaznu od 600 kuna, te da bi inače morali platiti 300 kuna za automobil i 300 kuna »po glavi« što bi iznosilo 900 kuna.

Također je istaknuo da je mladićima rekao da bi, u slučaju da im je došao republički inspektor, morali platiti čak 1.600 kuna.

Pojasnio nam je na temelju kojih činjenica je zaključio da Švicarci nisu stali samo na par sati kako bi se odmorili već su, naprotiv, na tom parkiralištu boravili još od prethodne večeri. Naime, navečer kad je obišao teren vidio je te mladiće s automobilom ugodno »raskomoćene«.

Ujutro su još uvijek bili tamo, a spavali su na produženim krevetima u autu. Želeći im izaći ususret upitao ih je za račune kojima bi potkrijepili gdje su boravili proteklih petnaest dana u Hrvatskoj, no oni su pokazali samo račun za gorivo.

U suprotnom slučaju, da su imali i pokazali mu račune, moglo se uzeti u obzir da su na proputovanju. Međutim, mladići su počeli »filozofirati« i tražili policiju što im je udovoljeno, pa je ubrzo na mjesto stigao dežurni policajac i objasnio im kako stvari stoje.

Nekić im je uredno ispisao zapisnik i mandatnu kaznu, a kako i sam kaže, najveći problem im oduvijek stvaraju kamperi koje je u više navrata morao voditi i na sud. No, ističe da na to nisu morali čekati po tri dana jer se u slučaju stranaca sve odradi po kratkom postupku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!